НОВИНИ

След обявената мобилизация: Руснаците масово купуват еднопосочни самолетни билети

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:30, 22.09.2022
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

Близо 1400 демонстранти в 38 града на Русия са били задържани при протестите срещу частичната мобилизация. Трафикът от Русия към Финландия и Грузия е засилен, масово руснаците купуват еднопосочни самолетни билети. По данни на Евросъюза половин милион руски граждани са напуснали страната си от началото на войната през февруари. По този начин те показват отношението си към събитията, отбеляза Еврокомисията.

Лозунгът "Не на могилизацията" - игра с руската дума за гроб - "могила", обедини противници на войната в Украйна в Русия. Най-много арестувани има в Санкт Петербург и Москва. Десетки са задържаните и в Иркутс и Екатеринбург. Московската прокуратура предупреди, че призивите по Интернет за присъединяване към неоторизирани улични протести и самото участие в тях се наказва със затвор до 15 години.

В отговор на въпрос за съобщенията за връчени повиквателни на някои от задържаните при протестите, Кремъл заяви, че това не е забранено от закона. Говорителят Дмитрий Песков определи като "преувеличени" съобщенията за разграбване на самолетни билети и космически цени към популярни дестинации извън страната след обявената от Владимир Путин частична мобилизация.

"Информацията за някакви вълнения по летищата е силно преувеличена. По въпроса има много фалшива информация. Необходим е внимателен прочит срещу подвеждане", коментира Песков.

След изявлението на президента Путин за мобилизация еднопосочен билет в икономична класа от Москва до Истанбул или Дубай е достигнал цена от 9200 евро, посочва Асошейтед прес. Според Ройтерс туристическата индустрия съобщава за паническо търсене без значение на посоката.

"Частичната мобилизация е една от причините да съм тук. Много лоша стъпка, която изглежда ще доведе до много проблеми за много руски граждани", каза Алекс - руски гражданин, пристигнал в Истанбул.

Автомобилният трафик към Финландия от Русия се е засилил през нощта и остава интензивен и през днешния ден, съобщават граничните служби на Хелзинки. Финландското правителство обмисля начини да намали значително броя на влизащите от Русия. За дълги опашки се съобщава и от границата на Русия с Грузия.

Еврокомисията посочи необходимостта от изработване на общ подход по исканията за влизане в Съюза на руски граждани, които бягат заради войната в Украйна.

"Като Европейски съюз ние сме принципно солидарни с руските граждани, които имат куража да покажат своето несъгласие с действията на режима, особено по незаконната война в Украйна", каза Петер Стано - говорител на ЕК.

С оглед на безпрецедентната ситуация страните членки ще разглеждат всеки случай сам за себе си, добави Анита Хипер, говорителка на ЕК.

Германия изрази готовност да приема дезертьори от руската армия, заплашени от тежки репресии. Пред Съвета за сигурност, който се събра заради войната в Украйна, генералният секретар на Световната организация отхвърли разговорите за ядрен конфрикт и посочи, че анексирането на територии чрез заплахи или използване на сила е нарушение на Хартата на ООН и международното право.

"Идеята за ядрен конфликт, която беше немислима, се превърна в предмет на обсъждане. Само по себе си това е напълно неприемливо. Всички ядрени държави трябва отново да се ангажират срещу употребата на ядрени оръжия и пълното им премахване", заяви Антонио Гутериш.

Антониу Гутериш се обяви за справедлив и независим съд за извършителите на международни престъпления и посочи, че жертвите и техните близки имат право на справедливост, защита и обезщетение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавите в Европа създават Европейска политическа общност на 6 октомври
Държавите в Европа създават Европейска политическа общност на 6 октомври
Боксьорката Светлана Каменова ликува с Купа „Балкан“
Боксьорката Светлана Каменова ликува с Купа „Балкан“