НОВИНИ

Украйна и Русия си размениха най-голямата група военнопленници от февруари насам

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:39, 22.09.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко шестима души са загинали при обстрел на пазар в Донецк, сред тях тийнейджър, съобщиха проруските сепаратисти, които се готвят за референдум за присъединяване към Руската федерация.

На този фон Русия и Украйна си размениха военнопленници с посредничеството на Турция и Саудитска Арабия. Размяната е най-големият обмен между враждуващите страни от началото на руската инвазия през февруари. Сред освободените има и чужди граждани.

215 украински войници бяха освободени и върнати на Киев. Сред тях са членове на полка Азов, както и командирът и заместник-командирът на военната част, с които президентът Зеленски осъществи видеовръзка.

Военните ръководители на защитата на завода "Азовстал" в Мариупол бяха отведени в Турция при операция, съгласувана с турския президент Реджеп Ердоган.Държавният глава на Украйна им благодари и нарече размяната "абсолютна победа".

"Поздравявам ви със завръщането на нашите момчета, нашите герои. Радвам се да ви видя живи след като се чувахме само по телефона. Гордеем се с това, което направихте за нашата страна", каза Зеленски.

Москва също получи свои военнослужещи.

"В резултат на сложен преговорен процес за размяна, 55 военнослужещи от руските въоръжени сили, Донецката и Луганската народни републики бяха доведени в Русия от контролираните от Киев територии", обяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Сред върнатите на Русия пленници е и Виктор Медведчук, бивш украински депутат и съюзник на Владимир Путин, обвинен в държавна измяна. Той беше арестуван през април.

Част от размяната са и петима британци, двама американци и граждани на Мароко, Хърватия и Швеция.От Русия те бяха прехвърлени в Саудитска Арабия.

По-късно британските граждани заминаха за родината си. Във видеобръщението си пред ООН, украинският президент Володимир Зеленски настоя за създаването на специален трибунал за руските военни престъпления.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Донев: Нека следваме примера на държавниците, които издигнаха независимостта на България в свое верую
Премиерът Донев: Нека следваме примера на държавниците, които издигнаха независимостта на България в свое верую
Тържествена заря-проверка във Велико Търново по случай Деня на независимостта на България
Тържествена заря-проверка във Велико Търново по случай Деня на независимостта на България