НОВИНИ

След побоя на Христиан Пендиков - какви мерки предприема България?

Александър Марков
от Александър Марков
20:23, 26.01.2023
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

В телефонен разговор с комисаря по политиката на разширяване на ЕС Оливер Вархей президентът Румен Радев напомни, че е крайно време институциите в Република Северна Македония да противодействат ефективно на насилието срещу българите. Държавният глава подчерта, че зачестилите случаи на агресия срещу българите в югозападната ни съседка изискват категоричен институционален отговор и опитите за омаловажаването им не е в интерес на двустранните отношение и европейската перспектива на Северна Македония. България ще вземе всички мерки по случая с Христиан Пендиков и те вече са в ход. Това обясни в "Денят започва" външният ни министър Николай Милков.

Веднага след побоя над Християн Пендиков е имало стъписване у институциите в Република Северна Македония. Но позицията им се е променила след Съвета по сигурност, свикан от президента Стево Пендаровски, заяви Николай Милков.

Николай Милков, служебен министър на външните работи: "Там признаха на различни нива, включително и разследващия прокурор, че това е престъпление от омраза. След това започнаха полека-лека да се прокрадват сценарии, че той бил наркоман, че бил наркодилър. Представете си докъде отиват нещата. След тоя Съвет за национална сигурност нещата взеха този обрат".

За честванията на Гоце Делчев на 4 февруари институциите и от двете страни трябва да запазят спокойствие, според него.

Николай Милков, служебен министър на външните работи: "По отношение на контраатаката срещу Ангел Джамбазки и други наши тук политици, мисля, че сега това е част от някакъв нов наратив македонски, който се опитва да направи, така щото да се омаловажи първо атаката срещу българина, атаката, системните атаки срещу българските клубове и общности там".

Честванията за рождението на Гоце Делчев на 4 февруари, за които българи се канят да пътуват към Скопие, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ - да не ги допусне, ще бъдат зорко охранявани, обясни премиерът Димитър Ковачевски. Институции в Скопие вече призоваха евродепутатът Ангел Джамбазки да не бъде допуснат.

Димитър Ковачевски, министър-председател на Република Северна Македония: "Странец кой има намера да присуствува до 90 дена во државата, може да му се забрани влез во РСМ доколку е лице за кое е издадено предурпедување за забрана за влез".

Външното министерство в Скопие заяви, че последните действия и изявления от София са отстъпление пред провокациите на онези, които искат да попречат на усилията за стабилен и позитивен развой на двустранните отношения.

Буяр Османи, министър на външните работи на Република Северна Македония: "Сезоната на лов на провокатори и политички профитери е почната".

От Скопие изразиха съжаление от връщането на посланик Ангелов за консултации.

Ангел Ангелов, извънреден и пълномощен посланик на България в Република Северна Македония: "Това е показване, че има сериозен проблем в двустранните отношения. Моето завръщане в Скопие ще бъде преценено от съответните институции в България".

Междувременно от ВМА съобщиха, че пребитият в Охрид Християн Пендиков е изведен от реанимация.

Самият Христиан Пендиков все още се възстановява от нанесения му жесток побой, а неговите роднини към момента отказват да разговарят с медиите. Пендиков беше приет в болницата с лицево-челюстни травми, спукани ребра и шиен прешлен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По зрителски сигнал: Задържаха учител заради връзка с 14-годишно момиче в Асеновград
По зрителски сигнал: Задържаха учител заради връзка с 14-годишно момиче в Асеновград
ЦСКА оповести за промяна в началния час на контролата с Астана
ЦСКА оповести за промяна в началния час на контролата с Астана