НОВИНИ

След потопа: Как хората в пострадалите села ще възстановят домовете си?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:18, 05.09.2022
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Няма хора, останали на улицата след разрушителното наводнение в селата Богдан, Каравелово и Слатина. Местните власти увериха, че всички са подслонени, осигурени са им и храна и вода. До два месеца ще продължи разчистването на щетите от наводнението в карловските села, а възстановяването на инфраструктурата ще отнеме около година. Прогнозата направи директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" пред БНТ.

Вижте и още във включването на Иво Никодимов.

Да опитваш да възстановиш дома си сантиметър по сантиметър и да вадиш купища кал от него, опитвайки да не губиш надежда. Домът на Павлина от Каравелово събра близки и непознати, които с кофи и лопати опитват да помогнат.

"Реката беше на три огромни ръкава, не можеш, виждаме как отнася всичко и нищо не можем да направим. Това беше страшна работа", разказва Павлина Балтова.

"Зимата сигурно няма да е възможно тука да се живее в тази къща. Не може да се опише какво заварихме. Вода, нанос, ами сигурно до ботушите ми. Дворът сутринта не се виждаше, нямаше двор, само стаите бяхме успели да оправим вчера. Днеска мъжете... шапка им свалям", казва Невена Рачева - дъщеря на Павлина.

Павлина вярва, че има равновесие в природата.

"Брегът на реката стана паркинг на един ресторант. Оправданието ни е, че природата е виновна, така беше - природата е виновна, но тя не търпи", казва още Павлина Балтова.

В битката с разрушителните последици се включиха и много доброволци. Сред тях бяха волейболисти от пазарджишкия отбор "Хебър".

"Снощи гледах новините, нямаше как да не дойда да помогна. Бях в шок. Това, което видях днес с очите си, беше още по-зле. Нека да дойдат хората на високо ниво, да влязат и да видят за какво става въпрос", казва Илиян - волейболист.

Техника и хора са нужни за преодоляването на последиците от потопа. Местните власти съобщиха, че от вчера до днес машините в селата са двойно повече.

"Вчера на терен имахме 31 тежки машини. Говорим за селата Богдан, Каравелово, Слатина. Днес тези машини са вече 69", заяви Ангел Стоев - областен управител на Пловдив.

Тежка техника, доброволци и войници помагат за разчистването в Карловско

"В 9.00 ч. започнахме работа, в едната къща бяхме около 30 доброволеца. С може би местния багер, не знам как е и един камион, които естествено не могат да пробият такива огромни наноси", казва още Илиян - волейболист.

Главен комисар Николов: 1-2 месеца ще разчистват щетите от наводненията, година ще отнеме възстановяването

"Аз прогнозирам един два-месеца разчистване, ако успеем до това време на следващата година да възстановим инфраструктурата, това ще е много добре. Процесите са изключително тежки", заяви Николай Николов - директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

В селата работят и комисиите, които описват щетите по частните имоти, общинската и държавната инфраструктура.

"Всички хора, които са с пострадали домове са подслонени, всеки ден приготвяме 300 порции храна, която се раздава, осигурили сме до момента 30 000 бутилки вода", обясни Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово.

"Струпва се много техника, много доброволци. Трябва внимателно да се подходи, да се поставят съответните задачи, да се организира изхранването на населението, имаше много хора инсулиново зависими, които трябваше да бъдат обгрижени, а къщите недостъпни", каза още Николай Николов - директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

А докато селата бъдат разчистени и възстановени, там ще бъдат насочвани допълнително полицейски патрули от Пловдив.

"Да не допуснем кражби и мародерски прояви в домовете, които нямат за момента обитание от собствениците им", каза Костадин Костов - началник на Охранителна полиция - Пловдив.

До момента няма сигнали за мародерства. Осигурен е достъп до всяко от пострадалите села, възстановява се и електричеството. Питейна вода - няма.

По темата работиха: Йоана Миланова и Иво Никодимов

Оператор: Димитър Славов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамилтън се извини за избухването си по радиото в Гран при на Нидерландия
Хамилтън се извини за избухването си по радиото в Гран при на Нидерландия
Мащабен пожар гори в Казахстан
Мащабен пожар гори в Казахстан