НОВИНИ

Как и защо водата е свлякла хиляди кубици дървен материал в наводнените карловски села?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:10, 05.09.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Прекомерна сеч или особеностите на гората са причина за бедствието? По пътя на водата в гората тръгна екип на "По света и у нас".

Това е местността Могилата в природен парк Стара планина. Тук сечта е забранена и в тази част човешки крак не стъпва. Обилните валежи в края на миналата седмица обаче повличат част от дърветата в района, който е водосбор на реките Сладък дол и Зайчин дол. Малко преди Богдан и Каравелово те се събират в Тътлъдере, приток на река Стряма.

Оттук нагоре край коритото на реката всичко е било гъста гора. Тези дървета обаче са довлечени от водата тук край моста, където са направили бент, събрало се е голямо количество водна маса, която се е отприщила и след това е заляла населените места.

От сателитните снимки в Гугъл се вижда, че преди десетина дни коритото на реката е скрито от буйната растителност край него. Водата обаче изкоренява дърветата.

"Наистина от двете страни на реката имаме елшов клас, от двете страни тука дето се вижда гора всичко беше залесено с гора".

Каква е особеността на този елшов клас, може би да се добива или е забранен за изсичане?

"Това са крайречни гори, елша и планински ясен, обособени със сертификата за правилно и устойчиво стопанисване на горите, който горско стопанство Карлово е защитил, там са забранени всякакви видове дейности", обясни Златю Кличев от Горско стопанство Карлово.

Тези дървета попадат в 15-метровата зона от двете страни на речното корито, те по правило не могат да се изсичат. Допуска се само отстраняването на сухи дървета, които са на не по малко от 60 години.

Турнусът на сеч (възрастта за изсичане; бел.ред.) е вдигнат от 40 на 60 години. Значи трябваше да ги изчакаме още поне 15 години или 20. Защото възрастта на най-възрастната гора беше 40 години, преди 5 години. А по стария проект речното корито по смисъла на сечите, които се водят, е трябвало да бъде почистено още преди 10 години", заяви Злятю Кличев от Горско стопанство Карлово.

Водната стихия обаче не признава тези правила и сама решава да изчисти коритото на реката. Така 15 - 20 метрови дървета са изкоренени от наводнението и понесени към дворовете и домовете на хората от Богдан и Каравелово като причиняват невиждани щети. Водата се влива в река Стряма, която през последните 10 години не е преливала. След Песнопой реката прелива през дигите, но стигайки Клековец къса около 500 метра дига и препълва каналите на Напоителни системи. Така водата минава под магистрала Тракия и залива пловдивското село Трилистник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабен пожар гори в Казахстан
Мащабен пожар гори в Казахстан
Как ще бъдат подпомогнати земеделците и хората, чиито домове пострадаха от потопа?
Как ще бъдат подпомогнати земеделците и хората, чиито домове пострадаха от потопа?