НОВИНИ

Как ще бъдат подпомогнати земеделците и хората, чиито домове пострадаха от потопа?

bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 05.09.2022
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината

Близо два месеца ще се разчистват щетите от погрома след опустошителния порой и преливането на река Стряма, но пълното възстановяване на засегнатите карловски села ще отнеме поне една година - това стана ясно от екипите, които работят на терен.

На третия ден от бедствието в Трилистник хората успяха да влязат в домовете си и да огледат щетите. Над 100 са къщите, силно пострадали от придошлата вълна, но тепърва започва оглед за конструктивното им състояние. Мъката на хората от селото е голяма, след като и тонове земеделска продукция остана под вода и е напълно унищожена. Според земеделския министър Явор Гечев вече е направена организация за обезщетение на производителите.

Загубите в оранжериите на Донка Матанска от с. Трилистник са за стотици хиляди левове. За нея и семейството ѝ възстановяването ще е бавно, защото още не могат да се стъпят финансово на крака заради градушката от миналата година. Общинските служби "Земеделие" вече приемат заявления за щети от земеделците, включително и в почивните дни.

Хората, чиито домове пострадаха от наводнението също могат да подават заявления за получаване на еднократната финансова помощ от държавата. На жителите от най-тежко засегнатите села ще бъдат предоставени и пакети с хранителни продукти. След като бъдат подадени данни за щетите в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, комисията ще излезе с решение каква част от наличните 35 млн. лв. във Фонда за бедствия ще бъдат отпуснати за възстановяването на региона.

Краставици, бамя, царевица - това отглежда от години семейството на Донка Матанска. След като миналата година градушка унищожава посевите, сега водата залива напълно продукцията. Така вече няма и какво да продават на борсата.

"Една четвърт останаха от тях, което не е залято, всичко друго е под вода, оранжериите са пълни. Следващият ден след наводнението ми звъняха за бамя и казах - съжалявам, няма бамя. Губим парите си, само, дето сме насадили", разказва Донка Матанаска - земеделски производител.

Министерският съвет ще осигури необходимите средства за обезщетение на земеделците след потопа в допустимия максимален размер, увери пред БНТ служебният министър на земеделието.

"Механизмът е такъв: на 100 процента пропаднали площи, се плащат 80 процента от разходите, направени по технологична карта. Тук става въпрос за бедствие, там където е минала водата всичко е пропаднало, т.е. ние ще описваме на 100 процента", заяви Явор Гечев - служебен министър на земеделието.

Явор Гечев: Земеделските стопани, пострадали от наводнението, ще бъдат обезщетени

Опитът на хората от минали бедствия обаче показва, че компенсациите не покриват щетите.

"Ще са някакви смешни пари, които няма да ни помогнат за абсолютно нищо. Миналата година градушката като ни удари, дойдоха и огледаха и нищо..., не знам какво искат, за да ни дадат обезщетение", обясни Донка Матанаска.

Надежда този път изглежда ще има и за малките стопани, защото от министерството заявиха, че и те трябва бързо да опишат щетите си.

"Това, което е по отношение на заден двор, т.е. хоби земеделието, нека се описват тези щети включително във ведомствените комисии и към кметовете", посочи още земеделският министър.

За Ирина Драганчева загубената зимнина и продукция в двора не е от значение. Семейството с двама ученици, остава без дом след като първоначалният оглед на къщата установи, че тя е опасна за живеене.

"Не знам, просто не знам. - Надежда има ли? - Надяваме се... - Кой мислите, че може да ви помогне? - Само роднини", казва Ирина Драганчева.

Засега семейството е приютено от роднини, но с наближаването на 15-ти септември родителите търсят и друг подслон.

Жители на Трилистник през сълзи: Не знаем как ще се справим, започваме от нулата

"Децата тръгват на училище, какво ще стане с тях... не знам. Единият ще пътува, другият е тук, не знам... нищо нямаме за тях вече", казва още Ирина Драганчева.

Социалните служби ще съдействат на пострадалите от наводнението да подадат своите заявления за получаване на еднократна финансова помощ от държавата. От община Марица също обмислят вариант за подкрепа.

"Като община сме готови да се откажем от част от инвестициите, които сме планували до края на годината, за да можем също да помогнем", заяви Димитър Иванов.

Останалите без документи след потопа също нямат да бъдат лишени от правото да кандидатстват за помощ. Районните полицейски управления ще съдействат на места за издаването на личните карти, а земеделските служби ще подпомагат окомплектоването на нова документация за производителите.

След като селото беше два дни без ток, в късния следобед електроснабдяването беше възстановено.

Вижте прякото включване на Златка Далчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как и защо водата е свлякла хиляди кубици дървен материал в наводнените карловски села?
Как и защо водата е свлякла хиляди кубици дървен материал в наводнените карловски села?
В София откриват "Алея на книгата"
В София откриват "Алея на книгата"