НОВИНИ

След препитване: Исторически смени на кандидат-кметове на ДПС (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:40, 20.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Исторически смени на кандидат-кметове на ДПС. Дългогодишните градоначалници на Кърджали, Руен, Омуртаг и Черноочене няма да участват в кметската надпревара.

На изпит за кмет - с 37 въпроса. Желаещите да бъдат градоначалници трябва да се докажат пред ръководството на ДПС и почетният председател д-р Ахмед Доган. И винаги е било така, казват от ДПС.

И докато за някои градове битката е сериозна, то при други опитните сами са отстъпили на младите. А някои от кметовете, които вече няма да се състезават за ДПС биват ухажвани от други партии, но им отказват.

Хасан Азис няма да е кандидатът на ДПС за кмет на Кърджали на предстоящите избори

След 20 години начело на Кърджали Хасан Азис няма да се кандидатира за пореден мандат. Голямата новина дойде от Фейсбук профила му. Хасан Азис написа, че ръководството на ДПС е взело решение да издигне Ерол Мюмюн.

"Благодаря на Почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и ръководството на партията за възложената отговорност в последните 20 години да бъда част от отговорността за развитието на града и пълното му преобразяване в европейски град и столица на толерантността на България, Балканите и Европа. Ерол е подготвен и достоен кандидат, който ще наследи години на отлична работа в община Кърджали", написа Хасан Азис.

Кандидати за кмет на Кърджали от ДПС, освен Хасан Азис, били още трима.

"Всички кандидати за кмет на община в ДПС минават през консултации като препитване, гледат се техните програми, слушат се техните идеи. Господин Ерол Мюмюн се представи най-добре. Неговото виждане за финансовото стабилизиране на общината надделя", обясни Ресми Мурад - областен председател на ДПС.

Коментар за смяната дойде и от парламента.

"Винаги трябва обновление. Благодаря на господин Азис за това, което е направил и надявам се новият кмет да продължи да направи по-добри неща за Кърджали и да надгражда", каза Делян Пеевски.

Отново в Кърджалийско - след 6 мандата Айдън Осман няма да участва в битката за Черноочене. Там кандидатът на ДПС ще бъде Айджан Ахмед. ДПС издига кандидат, различен от досегашния кмет, и в Омуртаг. С опит от 14 години на поста, и кметът на Руен Исмаил Осман няма да участва в изборите.

"Номиниран е Ахмед Сюлейман. Аз като, човек израснал и направил кариера в ДПС приемам решението на ръководството на партията! Призовавам представителите на други партии и коалиции да престанат да ми звънят и предлагат да се кандидатирам от друга партия!", каза Исмаил Осман.

ДПС проведоха заседание на Централния съвет за предстоящите местни избори още през юли и определиха правилата.

"Направихме и анализ за реалната политическа ситуация по райони", каза тогава председателят на партията Мустафа Карадайъ.

В предаването "Още от деня" журналистът Илхан Андай коментира т.нар. препитване за кандидат-кметовете.

Журналистът Илхан Андай: Делян Пеевски ще бъде все по-силният човек в ДПС, човекът след Доган

"В много малко населени места много кандидати от града се оплакваха, че тях не ги номинират, защото по-силните в региона не допускат това нещо. Така че и номинациите са полезни за ДПС, и изпита при Доган", каза журналистът.

ДПС имат шанс да спечелят между 35 и 40 общини, смята Андай.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Касабов пред БНТ: Всички са респектирани от Мими Христова
Петър Касабов пред БНТ: Всички са респектирани от Мими Христова
Валентин Димов: Босна и Херцеговина е преодолим отбор и ще успеем да ги победим
Валентин Димов: Босна и Херцеговина е преодолим отбор и ще успеем да ги победим