НОВИНИ

След проведени обучения: Отново масова подмяна на членове на СИК в Благоевград и областта

След проведени обучения: Отново масова подмяна на членове на СИК в Благоевград и областта
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Миглена Медарова
15:55, 21.10.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Регионални
Слушай новината

Масова подмяна на членове на секционни избирателни комисии отчитат от Районна избирателна комисия в Благоевград. След като на последните избори през юни само за ден бяха подменени над 500 членове на СИК, сега подмяната отново е масова и се случва след като вече бяха проведени обученията за членовете на СИК. За това алармира председателят на РИК-Благоевград Мартин Бусаров.

През изминалите три дни се проведоха задължителните обучения за членовете на секционни комисии за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. Всички членове от 14-те общини са участвали в обучението, където са получили разяснения и насоки за работата си по време на изборите. След края на обучението, обаче в РИК пристигат десетки молби за подмяна на мече обучени хора.

"Т.е. обученията минаха и ние тепърва извършваме солиден брой смени на членове, които не са били на тези обучения. Сами разбирате, че това предпоставя грешки в обработване на протоколите. И съответно забавяне в дейността на пункта на РИК в часовете след изборния ден, когато очакваме тук в Благоевград да получим протоколите с резултатите", коментира Мартин Бусаров, който е председател на РИК-Благоевград.

Според него, честите избори в последните години са изморили и отвратили хората, ангажирани с провеждането им.

"Явно партиите изпитват проблем с хората, които да бъдат в изборния ден в помещенията. Това което мога към момента да кажа е, че по 10 до 12 решения, т.е. между 10 и 12 общини произнасяме на всяко наше заседание и допускаме промени. Само за справка, от една политическа партия в събота дойдоха 83 човека за една община от общо 139. Т.е. близо 100% от състава се подменя след проведеното обучение и това всъщност е предпоставка за недобра подготвеност на тези членове", допълни Бусаров.

снимки: БНТ

В Благоевград днес пристигнаха хартиените бюлетини за предстоящия вот. Те бяха конвоирани до склад, където ще престоят до четвъртък. Тогава, заедно с ролките специализира хартия за машинното гласуване и необходимите книжа, ще отпътуват към общините. Областният управител Георги Динев заяви, че е изпратил писмо до кметовете на общини да бъдат унищожени останалите от предишните избори ролки за машинно гласуване.

"Още преди три седмици, с напомнително писмо бяхме предупредили кметовете, получихме уверение от абсолютно всички, че ролките са унищожени. Респективно сме изпратили и ние, макар че това беше задължение на самите общини, но въпреки всичко, ние също потвърдихме към министър Карадимов, че ролките от предишните избори със специализираната хартия за машинното гласуване са унищожени", допълни областният управител.

Гласуването на предстоящите избори в Област Благоевград ще се осъществява в 442 секции. В 91 от тях има по-малко от 300 жители и там ще се гласува само на хартия. 21 са секциите за хора с трайни увреждания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха финансови нарушения в дружество „Ученическо и столово хранене“ - Варна
Разкриха финансови нарушения в дружество „Ученическо и столово хранене“ - Варна