НОВИНИ

След ударите на Русия: 100 000 домакинства останаха без ток и вода в Северна Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:49, 06.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Русия съобщи за превземането на село на 30 километра северозападно от град Донецк в Източна Украйна.

Частите на Москва се възползват от трудностите при попълване с жива сила и западно въоръжение на украинската армия, отбелязва Франс прес. През изминалата нощ Русия е атакувала с дронове енергийни обекти в украинския регион Суми, принудително е спряно захранването за индустриалните потребители в едноименния град. Над 100 000 домакинства са останали без ток.

Европейски лидери изразиха възмущение от разговорите на унгарския премиер Виктор Орбан с президента Путин в Москва и подчертаха, че гостът не представлява Съюза. Вашингтон окачестви срещата като "контрапродуктивна". Унгария е отменила среща на равнище външни министри с Германия, насрочена за понеделник в Будапеща. Берлин изрази изумление и изтъкна ползите от сериозна и откровена дискусия след пътуването на Орбан до Русия.

Повече от 100 000 домакинства без ток в Северна Украйна след поредица руски атаки през изминалата нощ.

На много места е прекъснато и водоснабдяването, засегната е критична инфраструктура, съобщават местните власти. Според руски медии, в Суми е поразен завод за производство на ракетни боеприпаси. В Донецка област, в източната част на страната, при руски обстрел снощи са загинали 11 цивилни и са ранени 43 души, съобщи местният губернатор.

Междувременно парламентарната група на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" приветства като "мирна инициатива" спорното пътуване на унгарския премиер Виктор Орбан до Москва. Срещата му с Путин предизвика възмущение в ЕС, както и в Киев и Вашингтон. Няколко европейски служители подчертаха, че Орбан няма официален мандат на ЕС за преговори с Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 06.07.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 06.07.2024 г., 20:50 ч.
Една победа дели Бахамите от историческо класиране на Олимпийските игри в Париж
Една победа дели Бахамите от историческо класиране на Олимпийските игри в Париж