НОВИНИ

Служебният кабинет няма да внася бюджет за 2023 г. в парламента (обобщение)

Николай Минков
от Николай Минков
20:18, 25.10.2022
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство не планира да внесе проектобюджет за 2023 г., а само промени в закона, които да удължат действието на сегашния. Това съобщи служебният финансов министър Росица Велкова в пленарната зала.

На извънредно заседание депутатите изслушаха Велкова за изпълнението на бюджета и тригодишната бюджетна прогноза по искане на БСП. В пленарната зала тя представи завишени разчети за дефицит и държавен дълг, което предизвика напрежение между отделните парламентарни групи.

Служебният финансов министър обясни,че от трите разработени варианта за бюджет, само при един от тях държавата ще може да преизчисли пенсии, да повиши заплатите, да плати компенсации на бизнеса, домакинствата и добавките за родителите, но няма да го внесе заради фискалния риск.

"Вариантът с 16 млрд. дълг е при базов сценарий от 6,6% дефицит, който е при спазване действието на политиките, които са приети до момента и които са действащи за срока, за който продължават да действат през следващите години. Вариантът, който ще бъде внесен от правителството, ще бъде т.нар. удължителен закон", коментира Росица Велкова - служебен министър на финансите.

От "Продължаваме Промяната" се възмутиха, че вместо нова план-сметка, отразяваща приходите и разходите за овладяване на новите кризи, се предлага удължаване на бюджета от тяхното управление и през следващата година

"Цял ден се занимаваме с една приказка, защото стана ясно от г-жа Велкова, че бюджет няма да бъде внесен с тези параметри. Когато става въпрос за бюджет, не можем да си играем на това как да се скрием и да избягаме от отговорност. Това да кажеш "аз съм служебен кабинет и да си измиеш ръцете и да кажеш "няма да внеса бюджет" е абсолютно безотговорно поведение", заяви Асен Василев.

ПП: Новината, че служебното правителство няма да внесе бюджет в НС, е силно притеснителна

От ГЕРБ обвиниха предишните управляващи, че заради техните политики на разходи е заложено неизбежно поемане на рекордни нови дългове.

"Неприятно впечатление ми направи поведението на бившия редовен министър на финансите, който се опита да прехвърли на вас всичко онова, което дискутираме днес. Г-н Василев, като видях какъв макроикономист сте и си играете нагоре милиарди приходи, надолу милиарди разходи - недейте, ще ви посъветвам да не се обаждате много, защото създавате смях", каза Кирил Ананиев.

От левицата, "Демократична България" и ДПС призоваха да бъдат оставени на заден план партийните пристрастия в името на хората.

"Въпросът е в такава ситуация, в такава среда, колеги, България да расте, да запазим работните места, да запазим развитието при разумен бюджетен дефицит. По-малко емоции, повече разум ви призоваваме ние от "Демократична България", каза Мартин Димитров.

Корнелия Нинова заяви, че депутатите трябва на всяка цена да приемат бюджет за 2023 година.

"За нас в следващите тежки месеци е изключително важно да има подкрепа за хората чрез понятие за енергийна бедност и помощ за тях, таван на цените на тока, парно, газ и вода. Две тарифи за плащане увеличаване на минималната работна заплата", допълни тя.

Според "Възраждане" най-лошия сценарий в момента е България да продължи по пътя към еврозоната.

"Към настоящия момент ситуацията в страната очевидно не е добра и от тази гледна точка, това което всички ние трябва да правим в момента, е да търсим най-добрите варианти за оздравяване на публичните и на частните финанси. Нещо, което виждаме, че е по-скоро трудно да се случи, макар и не невъзможно", посочи Костадин Костадинов.

От ДПС обясниха, че заради кризите европейските държави отдавна не спазват строги фискални правила, въпросът е България по кой път ще поеме.

"Моят призив към всички нас е да бъдем благоразумни и да мислим този сложен фискален, финансов и икономически пъзел как ще го решим, защото дори това НС да е с ограничен срок на действие, ще дойде друго, и друго правителство", коментира Йордан Цонев.

А от "Български възход" заявиха, че бюджетният ребус може да се реши само от редовен кабинет и ясно мнозинство.

"Служебното правителство, съответно служебният министър на финансите е неправилно и не е добре да предлага нов бюджет. Нека да бъдем отговорни и да направим този дебат и честно и откровено пред българските граждани да направим опит за конструкция да направим опит за коалиция, да съставим правителство, което да внесе бюджет и този бюджет да бъде разгледан тук", смята Стефан Янев.

Служебният финансов министър предупреди, че към 19 октомври държавният дълг е достигнал 35,3 милиарда лева при законов таван от 38,5 милиарда лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив започна подготовка за гостуването си на Пирин в Благоевград
Локомотив Пловдив започна подготовка за гостуването си на Пирин в Благоевград
България пропусна победата срещу Румъния на старта на Купата на регионите
България пропусна победата срещу Румъния на старта на Купата на регионите