НОВИНИ

Служебният кабинет поиска оптимизиране за удостоверяването на машините за гласуване

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
20:02, 13.09.2024
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

От Министерството на иновациите и растежа искат оптимизиране на процеса по удостоверяване на машините. Това заяви министър Росен Карадимов на среща с областните управители от Югоизточна България в Бургас по повод ангажиментите на правителството за материално-техническо обезпечаване на предстоящите парламентарни избори.

От министерството настояват за удостоверяване на софтуера и флаш паметта на машините. Те са категорични, че доставчикът на пломбите и фирмата, която ги слага, трябва да бъдат различни.

Министър Карадимов заяви още, че е неприемливо да се използва стара хартия от предходните парламентарни избори, тъй като тя е с определени защити.

От министерството на иновациите изразиха готовност да подпомогнат логистично и кадрово процеса на контрол върху машините преди да бъдат доставени до СИК.

“На предходните избори това, което ми казаха, струва ми се, че са удостоверени около 10 машини от 1900 машини. Осигуряваме 25 IT специалисти, на които възнагражденията ще бъдат платени по линия на отделните ведомства, които да подпомогнат ЦИК в този процес. Така че броят на проверените машини и удостоверяването на машините да бъде много по-голям, за да има абсолютно доверие в този процес. Това не са трудни и сложни неща. Надявам се, че ЦИК ще вземе адекватни решения.”

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа победа за Милър-Макинтайър и Цървена звезда за Суперкупата във ВТБ Лигата
Първа победа за Милър-Макинтайър и Цървена звезда за Суперкупата във ВТБ Лигата
Любослав Пенев: Изпуснахме победата
Любослав Пенев: Изпуснахме победата