НОВИНИ

Проверка на факти: Отпадат ли знакови български литературни произведения от учебниците?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:44, 13.09.2024
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Броени дни преди първия учебен ден в социалните мрежи се разпространяват твърдения, че за пореден път произведения отпадат от учебната програма. Този път става въпрос за дебатираните през 2016 година творби като "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", "Къде си, вярна ти любов народна, "История славянобългарска".

Тиражират се две графики от репортаж на национална телевизия от 2016 година. Едната е, че от пети клас са отпаднали произведенията "Родната реч" и "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово". Другата е, че от шести клас са отпаднали "История славянобългарска"," Къде си, вярна ти любов народна", "Хубава си, моя горо" и "Вятър ечи, Балкан стене".

Потребител на фейсбук, качил графиките, пише: През следващите години ще отпаднат и... българите като народ. Друг потребител го пита: Това от тази сутрин ли е? Първият отговаря: Не, вече ги махнаха и продължават да "чистят". Публикацията има близо шест хиляди споделяния и над 1300 харесвания. Но вярна ли е тя?

Какво показа нашата проверка на фактите?

Графиките са от репортаж на телевизията от 2016-та година, когато усилено се обсъждаха новите учебни програми по новия Закон за училищното образование. Наистина първоначално имаше предложения за отпадане на тези произведения, но след реакция на обществото всички те останаха под една или друга форма в учебните програми. Заради неразборията с учебните програми поста си загуби тогавашният министър на образоваинието Тодор Танев. "По света и у нас" има репортажи по темата от 25-и януари и от 16-и март 2016-та година, които обясняват какво се случва с тези произведения.

Започваме от графиката за пети клас. "Родната реч" наистина не е вече в програмата по литература за пети клас, но се изучава в началния етап, във втори и трети клас. "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" пък се учи по история в шести клас.

В другата графика - "История славянобългарска" вече се учи в 9. клас.

  • Учебник по "История и цивилизации" за 7. клас, изд. "Просвета - София"

"Къде си вярна ли любов народна" се изучава в 6. клас, но по музика.

  • Учебник по музика за 6. клас, изд. "Просвета - София"

"Хубава си, моя горо" си е в програмата по литература за 6. клас.

  • Учебник по литература за 6. клас, изд. "Просвета Плюс"

"Вятър ечи, Балкан стене" се учи по литература в 7. клас. Тоест нито едно от показаните произведения не е изчезнало от учебните програми в българското училище.

  • Учебник по литература за 7. клас, изд. "Просвета Плюс"

Освен в учебните програми, проверихме и в учебниците на различни идателства по литература, история и музика. Там също посочените произведения фигурират и се изучават от учениците.

От просветното министерство също написаха за "БНТ Проверено":

"След приемането на новия Закон за предучилищно и училищно образование не са отпадали и не са подлагани на обсъждане отпадане на произведения на български автори от учебните програми".

Изводът - това е фалшива новина. Тиражираните във Фейсбук две графики са стари, от 2016-та година, и отговарят на тогавашния дебат в обществото. Впоследствие обаче всички посочени творби останаха в програмите, макар и някои от тях да бяха преместени в други класове и предмети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Давид Датро Фофана подсилва Гьозтепе на Станимир Стоилов
Давид Датро Фофана подсилва Гьозтепе на Станимир Стоилов
Веселин Великов: Момчетата се бориха до последната секунда и бяха възнаградени
Веселин Великов: Момчетата се бориха до последната секунда и бяха възнаградени