НОВИНИ

Смяна на властта в Полша: Сеймът избра Доналд Туск за нов премиер

Работата на парламента след изборите се радва на огромен обществен интерес

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:21, 11.12.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Смяна на властта в Полша. Премиерът Матеуш Моравецки загуби вот на доверие в парламента, с което практически приключи осемгодишното управление на националистическата партия "Право и справедливост". Депутатите подкрепиха за нов премиер бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск, който е начело на широка коалиция от проевропейски партии. Работата на парламента след изборите на 15 октомври се радва на огромен обществен интерес. Някои заседания имаха един милион зрители в YouTube, а дебатите по днешния вот се предаваха на живо на голям екран в един от киносалоните на Варшава.

От 456 гласували депутати, подкрепа за Моравецки дадоха едва 190. Партията "Право и справедлимост" твърди, че по време на осемгодишното си управление е защитила полския суверенитет и традиции от чуждо влияние, повишила е жизнения стандарт на милиони поляци чрез социални придобивки и вдигане на минималната работна заплата.

Критиците изтъкват посегателства срещу независимостта на съдебната система, превръщането на държавните медии в пропагандни рупори на управлението и предразсъдъци към мигранти и хора с нетрадиционна сексуална ориентация.

"Парламентът не гласува доверие, мисията на премиера Моравецки завърши без успех. Сега инициативата е на парламента, който ще избере министър-председател", каза Шимон Холовня - председател на полския парламент.

За днешния вот абонатите на парламентарния канал в YouTube достигнаха половин милион. С пуканки и безалкохолни напитки, аудиторията в един от варшавските киносалони коментираше и на моменти аплодираше дебата, последвал речта на Матеуш Моравецки от националистическата партия "Право и справедливост".

Пьотр Куровски: "Най-накрая има нещо за гледане. Най-накрая има отворен, мъдър и културен Сейм. Поне са налице усилия в тази посока."

Но парламентарните избори на 15 октомври "Право и справедливост" стана първа политическа сила, но без мнозинство. Останалите политически формации изключиха коалиционни взаимодействия. Така шансовете на премиера Моравецки да получи доверие бяха практически нулеви.

Доминик Казуш: "Приятно е да се гледа, може да се чуят интересни неща, интересни мнения."

Доналд Туск обещава да изглади отношенията на Варшава с Брюксел и да освободи фондовете, блокирани заради посегателства срещу върховенство на закона. Тази вечер, обаче Конституционният съд на Полша обяви за противоконституционни правосъдните реформи, необходими за деблокиране на европейските средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианският треньор Даниеле Сантарели отправи послание към участниците във волейболния турнир "Звезди на бъдещето"
Италианският треньор Даниеле Сантарели отправи послание към участниците във волейболния турнир "Звезди на бъдещето"
Жена преби с лопата 86-годишен мъж заради 200 лева
Жена преби с лопата 86-годишен мъж заради 200 лева