НОВИНИ

Зехтин с неясен произход се продава в Югозападна България, установиха от БАБХ

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 11.12.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Зехтин с неясен произход се продава в Югозападна България - това установи проверка на Агенцията за безопасност на храните след като стана ясно, че в Гърция оцветяват българско олио и след това го предлагат на нашия пазар като зехтин.

Акцията е била по искане на полицията, които са потърсили съдействие от Агенцията по безопасност на храните за констатиране на нарушения при продажбата на зехтин. Проверките са извършени в хранителни магазини на главен път Е-79 и в района на граничния пункт "Кулата".

От проверени пет обекта, в четири е намерен зехтин без документи за произход.

"Установихме продажба на зехтин без етикет, само с гръцки надписи на кутиите. Възбранили сме ги. Наложили сме санкции", каза д-р Калина Милушева – началник на отдел по контрол по храните.

Христо Георгиев: "Знаеш, че във всяко стадо има черна овца. Може да се магерили някой нещо."

Според специалисти, трудно бихме различили качествения от фалшивия зехтин. Само лабораторни изследвания биха могли да го потвърдят. Търговци казват, че ниската цена винаги е предпоставка за измама.

Петър Аздреев: "Под 10 лева би трябвало да е с примеси. Не знам дали точно е фалшив, но е с примеси най-вероятно. Това може да се познае само като се опита зехтина или ако се направи лабораторен тест. Така на външен вид по нищо не може да се познае."

"С просто око дали е зехтин, знаем всички консистенцията и цвета. Но в момента съмнението е за фалшификация. И ако е направена така, че да се доближи до качествата на реалния зехтин, с просто око няма как да бъде установено", обясни д-р Калина Милушева – началник на отдел по контрол по храните.

Проверките на Агенцията по безопасност на храните ще продължат. Обхватът на търговските обекти ще бъде увеличен. Предстои да бъдат взети и проби от количества, които са с установен съмнителен произход. Засега не е ясно дали има опасност за здравето на хората, които все пак са консумирали от фалшивата продукция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На първо четене: Народното събрание прие държавния бюджет за 2024 г.
На първо четене: Народното събрание прие държавния бюджет за 2024 г.
Берое и Етър завършиха при нулево реми в последен мач от 20-ия кръг
Берое и Етър завършиха при нулево реми в последен мач от 20-ия кръг