НОВИНИ

България гласува "въздържал се" за новите европейски правила за геномни техники в земеделието

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:19, 11.12.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нови европейски правила за геномни техники в земеделието обсъждаха днес ресорните европейски министри. България гласува "въздържал се", съобщи в Брюксел министър Кирил Вътев. Той обясни, че новите геномни техники са бъдещето, но засега половината от страните в Евросъюза са против тях.

На свое заседание миналата седмица правителство реши страната ни да подкрепи предлаганите нови геномни техники. След остра реакция на еко и фермерски организации позицията на България се промени на "въздържал се". Преди да замине за Брюксел на Facebook страницата си министър Вътев заяви, че страната ни е водеща в генетиката и е невежество да не се прави разлика между ГМО и генно редактиране, каквото се предлага в ЕС.

Според Вътев при ГМО има въвеждане на външен за организма ген, докато при генното редактиране само се пренареждат собствените гени за да се предотвратяват болести и вредни въздействия по растенията. И днес в Брюксел той подкрепи пред медиите новите геномни техники.

"Науката винаги изпреварва възприятието на обществото за тези нови геномни техники. За съжаление у нас тези техники се възприемат като генномодифицирани организми (ГМО). А ГМО отдавна е отживелица, докато новите геномни техники правят чудеса", каза Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

Учени и природозащитници у нас обаче продължават да настояват България да не допуска новите геномни техники на своя територия. И мкар че има разлика, че генното редактиране също не е съвсем безвредно.

"Има разлика. При ГМО могат да бъдат прехвърляни гени от животно на растение, от прасе на човек, докато в генното редактиране може да се изреже ген от същия вид - примерно от мека пшеница на твърда пшеница, но това е от един и същи вид. Тези нови геномни техники са също толкова опасни колкото и ГМ организмите и съдът на Европа също се произнесе, че така наречените нови геномни техники са ГМО", поясни д-р инж. Светла Николова, комисия по ГМО към МОСВ.

Предложението за въвеждане на новите геномни техники в Евросъюза днес не беше прието. Половината от страните в ЕС са против. Следващото гласуване е в средата на януари догодина, когато ще заседава Съветът на министрите по околна среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж нахлу във ВиК по халат и с шампоан, иска да се изкъпе след 6 дни без вода
Мъж нахлу във ВиК по халат и с шампоан, иска да се изкъпе след 6 дни без вода
Росен Костурков: Страната не се вкарва в спирала от дългове с новия бюджет
Росен Костурков: Страната не се вкарва в спирала от дългове с новия бюджет