НОВИНИ

Снеговалежите спират, но остава опасно студено

bnt avatar logo
от БНТ
21:16, 14.02.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Усложнена зимна обстановка в страната днес. Местата, където се натрупа най-много сняг до момента, са близо 30 см в Благоевград, в Хасково - 25 см, в София - 20 см. Сняг валя и по морския бряг, като в Ахтопол дебелината на снежната покривка е 7 см.

Оправдаха се и очакванията за пореден леден ден в страната. Почти навсякъде температурите останаха под нулата, а вятърът създаваше усещането за още по-студено, от действителното време.

Снеговалежите вече отслабнаха и постепенно в близките часове ще спират, най-късно в югоизточните райони, където ще продължи да вали до около полунощ. През нощта ще се изясни и утре сутринта ще е още по-студено, особено в Югозападна България, където температурите ще паднат до минус 14, минус 12 градуса, в останалата част от страната - ще са от минус 10° до минус 5°.

Предупреждение за ледено време е в сила и за утре в югозападните райони, където температурите и през деня ще останат под нулата. Максималните стойности в останалите райони ще са между 0° и 5°. Облачността ще е променлива, в много райони намаляваща до слънчево. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър.

Мразовито остава времето по високите части на планините, с температури под минус 20 градуса и в комбинация с умерен и силен северен вятър. Много висока остава и опасността от лавини извън ски зоните.

Облачността ще е променлива, в масивите от Югозападна България по-често значителна, на отделни места с валежи от сняг.

Времето на Балканите - студено за сезона, особено в южната половина от полуострова. Там, както и в Карпатите, ще превалява сняг, в най-южната част на Гърция - дъжд, където и утре е в сила предупреждение за ниски температури и обилни валежи. В района на Егейско море е обявена и най-високата степен червен код за опасно ветровито време.

В западните части от континента ще се затопля, и след студовете, топлата въздушна маса ще достигне и до Германия. Снегът там ще преминава в дъжд и на много места ще има и поледици. Сняг ще завали в Чехия и Австрия. В по-голямата част от Италия ще е слънчево, но ще се задържи с температури, по-ниски от обичайните за февруари.

И у нас до сряда ще остане много студено, особено в сутрешните часове, но след това ще започне постепенно затопляне. Облачността в близките дни ще бъде променлива, с вероятност за слаби превалявания във вторник и четвъртък. Най-много слънчеви часове ще има в сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алексей Навални - катализатор на международни процеси и събития
Алексей Навални - катализатор на международни процеси и събития
Виктория представи нова песен - първи претендент за "Евровизия" 2021
Виктория представи нова песен - първи претендент за "Евровизия" 2021