НОВИНИ

Какви да са мотивите за премии на културните дейци - спорове в гилдията

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:00, 14.02.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Списъците със заслужили български творци, които ще получават държавни парични награди, ще бъдат преразгледани. Министърът на културата Боил Банов обясни пред Георги Любенов, че ще се търси начин да бъдат подкрепени всички от гилдията, които са заслужили с труда си и с таланта си.

Отправната точка за тези държавни награди е "Златният Орфей". Списъкът с имената обаче предизвика спорове сред гилдията.

"На мен ми се иска да дам на всички български творци, които са прославили държавата, да дам награда, само че в закона трябва да има основание и повод, и тук намерихме повод, който събира много голяма част от тях", заяви Банов.

"1975 година песента на Тончо Русев беше наградена с номер 1 на "Златния Орфей", напомни Христо Кидиков вчера.

И макар да има първа награда на "Златния Орфей" през 75-а година, Христо Кидиков не е сред хората, които ще получат премия.

"Когато ми казаха за това нещо, аз реагирах така много остро", коментира той.

Защо Христо Кидиков не е сред заслужилите наградени български творци?

"Тези, които не са намерени в 50 години назад, или по една или друга причина са изпуснати, те ще бъдат добавени. Грешка има, ще бъде ли поправена грешката, ще бъде. Кое е важното, важното е, че всички тези хора са уважени безпрецедентно", категоричен беше министърът на културата.

Хората от гилдията са на мнение, че липсват конкретни мотиви на кого да бъдат дадени премии. Артистите не са съгласни да се изхожда само от "Златния Орфей". Настояват експертна комисия отново да се събере и да прецизира наградите. Благовест Аргиров определи инициативата на министерството като положителна. Необходима е обаче промяна в критериите.

"За нас критерият "Златният Орфей" не е достатъчен, защото има много хора и като Силвия Кацарова, и като ФСБ, и като Росица Кирилова, и като Милена Славова, и като братя Аргирови, които са дали също много на българската култура и не са участвали в "Златният Орфей", каза той.

Културният министър заяви, че през последните четири години са създавани условия за развитие на българската култура и на всеки творец. Той допълни, че трябва да се намери механизъм, с който да се помогне и на артистите и изпълнителите, които не могат да упражняват дейността си заради кризата с коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория представи нова песен - първи претендент за "Евровизия" 2021
Виктория представи нова песен - първи претендент за "Евровизия" 2021
Предимно българи посрещат днешния двоен празник в хотелите в Банско
Предимно българи посрещат днешния двоен празник в хотелите в Банско