НОВИНИ

Социални работници в страната излязоха на протест (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
10:57, 12.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Служители на Агенция „Социално подпомагане" в цялата страна днес спряха работа за час в знак на протест. Те настояват за повишаване на възнагражденията им. Протести има в София, Варна, Пловдив, Брагоевград и други областни градове на страната.

Протестиращите настояват за 30% увеличаване на разходите за заплати с Бюджет 2024, както и средства за защита и корекция на зрението и актуализиране на на парите за представително облекло. Настояват и да се въведе минимална образователна степен "бакалавър" при назначаване.

Ако исканията им не бъдат чути, протестиращите се заканват да преминат към ефективни стачни действия.

Подробности за протеста вижте във включването на Галена Паскова

Освен общите протестни искания, протестиращите социални работници в София настояват и за поставянето на паник бутон в работните им помещения.

Пловдив

Социалните работници в Пловдив заявиха, че искат справедлива оценка на техния труд.

"Това е национална едночасова стачка на социалните работници, която е със спиране на работа, защото социалните работници получават заплати близки до минималната работна заплата, която през 2024 година ще стане 933 лева", посочи София Божанова, председател на КТ „Подкрепа“в АСП - Пловдив.

"Заплатата ми е направо обидна, но стоя. Обичам си, мога да кажа и аз, работата. Има много мои колеги, с които започнахме, напуснаха и си намериха работа в други сфери – учители и където повече се заплаща", разказва Елица Ангелова – социален работник.

"Постоянно се намаляват бройките на администрацията, което нали - това води до претоварване на останалите служители, които работят. Пък същевременно тези съкращения не водят, примерно, до увеличаване на нашите работни заплати", посочи Бранимир Бонев.

Варна

Социалните работници във Варна усещат допълнително натоварване и заради войната в Украйна. Разказават, че заради бежанската вълна се налага да работят извънредно.

Бургас

Служители на Агенция "Социално подпомагане" от три общини в Бургас също протестират. Работещите в приемните в Бургас, Руен и Айтос провеждат едночасова стачка на работните си места и не обслужват граждани между 10:00 и 11:00 ч.

Социалните работници настояват за 30% увеличение на разходите за заплати с приемането на бюджета за следващата година. Протестиращите искат и актуализация на размера на средствата за представително работно облекло. Работещите в Агенцията са категорични, че са готови на безсрочни стачни действия, ако не бъдат изпълнени исканията им.

Автор и снимки: Елеана Цанова, Бургас

Благоевград

Социалните работници в Благоевград започнаха мирен протест на работните си места. Служителите излязоха на едночасова предупредителна стачка.

Заедно със свои колеги от цялата страна, те настояват за увеличение на заплатите с 30%. Според тях, с увеличението на минималната заплата от първи януари, възнагражденията им се доближават застрашително до изискуемия минимум.

Това е недопустимо за хора, които работят с нуждаещи се хора, такива в неравностойно положение, казват служителите в Агенцията за социално подпомагане в Благоевград. Те настояват също да бъде въведено изискване за образование при заемане на длъжност.

Автор и снимки: Миглена Медарова, Благоевград

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков: България няма да приеме допълнителни условия за Шенген
Денков: България няма да приеме допълнителни условия за Шенген
Илияна Йотова в ЮНЕСКО: В свят на омраза и конфликти образованието и културата ни обединяват
Илияна Йотова в ЮНЕСКО: В свят на омраза и конфликти образованието и културата ни обединяват