НОВИНИ

Сондата "Джус" прелетя край Луната и Земята по пътя си към Юпитер

Сондата "Джус" прелетя край Луната и Земята по пътя си към Юпитер
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:40, 22.08.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Още
Слушай новината

Космическата сонда "Джус" извърши първото в историята близко прелитане край Луната и Земята, за да улесни пътуването си до Юпитер, предадоха АФП и ДПА, позовавайки се на Европейската космическа агенция.

Благодарение на маневрата сондата, изстреляна през април миналата година, е преминала близо до Луната на 19 август малко след 21.00 ч. по Гринуич, преди да прелети над Югоизточна Азия и Тихия океан на следващия ден малко преди 22.00 ч. по Гринуич на височина само 6840 километра.

По време на близките прелитания сондата е направила снимки с бордовите си камери и е събрала научни данни с осем от десетте си инструмента, съобщи Европейската космическа агенция от оперативния си център в Дармщат, Германия.

"Прелитането с гравитационна помощ беше безупречно, всичко мина безпроблемно и ние бяхме развълнувани да видим как "Джус" се връща толкова близо до Земята", каза Игнасио Танко, ръководител на операциите на мисията, цитиран от ДПА.

Операцията се състои в преминаването в близост до небесно тяло, за да се използва гравитационното му привличане - естествена сила, която отклонява траекторията на космическия апарат и променя скоростта му, като я ускорява или забавя.

Ракетата-носител "Ариана 5", с която сондата "Джус" беше изстреляна в Космоса, не е достатъчно мощна, за да я насочи директно към най-голямата планета в Слънчевата система, отстояща на около 800 милиона километра от Земята.

Многобройни космически мисии вече са използвали този метод, известен като гравитационно подпомагане, но прелитането край Луната в комбинация с това край Земята е "първото в света", отбелязват от Европейската космическа агенция.

Извършвайки маневрата, сондата "Джус" се е ускорила леко, докато се е плъзгала край Луната, след което по-рязко е забавила скоростта си при преминаването близо до Земята, и най-вече е променила посоката си към Венера, която ще достигне през 2025 г.

След това "Джус" ще се върне към Земята за две прелитания през 2026 и 2029 г., преди да достигне Юпитер през юли 2031 г. Тогава сондата ще може да наблюдава ледените му луни Европа, Ганимед и Калисто в търсене на среди, благоприятни за появата на извънземен живот.

Когато през 2031 г. достигне Юпитер, сондата "Джус" ще направи 35 прелитания на трите големи луни - Ганимед, Калисто и Европа, преди да се насочи към орбита около Ганимед.

Мисията около Юпитер е планирана да продължи между 2031 и 2035 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиан Илиев повика Здравко Димитров в националния отбор
Илиан Илиев повика Здравко Димитров в националния отбор