НОВИНИ

Сотир Цацаров вижда рискове в Бюджет 2022

bnt avatar logo
от БНТ
21:01, 03.02.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Подалият оставка като председател на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров видя висок корупционен риск в Закона за Бюджет 2022.

Пред депутатите от ресорната парламентарна комисия Цацаров обяви, че КПКОНПИ е съгласувала проектозакон за бюджета със 17 параграфа в преходните и заключителни разпоредби, а в парламента са внесени още 89 параграфа, които не са били на вниманието на Антикорупционната комисия.

"Истината е, че част от тези норми, поне по мое мнение, съдържат огромен корупционен риск. Преформатирането на Агенцията по вписванията, ликвидирането на статута на съдиите по вписвания. Това е нещо, което ще се отрази върху всеки български гражданин, тъй като касае правна сигурност, нотариални актове, вписвания и всичко друго. От друга страна, предвижда се преминаване на дирекция "Съдебна защита", която защитава интересите на държавата от финансовото към правосъдното министерство. Предвиждаше се със законопроект, който променяше ГПК. Ние го съгласувахме с данни за корупционен риск. За нас един от основните проблеми е възможността без процедури по Закона за обществени поръчки да се наемат правни кантори, които да осъществяват това представителство, вместо държавните юрисконсулти", смята Сотир Цацаров.

Той коментира и вчерашния дебат в пленарна зала за неговата оставка. По думите му, когато в продължение на два часа от трибуната на Народното събрание се сипят обвинения по негов адрес е редно той също да има възможността да отговори. Според него КПКОНПИ неоснователно е сочена като бухалка или изтривалка и определи дебата като "политическа заря".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачността ще намалее през нощта
Облачността ще намалее през нощта
Допустима ли е смяна на пола у нас - гражданската колегия на ВКС заседава по казуса
Допустима ли е смяна на пола у нас - гражданската колегия на ВКС заседава по казуса