НОВИНИ

Спад на посещаемостта в началните училища в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
09:50, 26.01.2022
Чете се за: 02:20 мин.
Още
Слушай новината

Учениците от начален етап в Благоевградска област от първи до четвърти клас, които останаха да се обучават присъствено, се тестват срещу коронавирус по веднъж в седмицата. Оказва се обаче, че посещаемостта в началните училища в Благоевград е спаднала драстично, а причината е че голяма част от родителите се притесняват от това, че децата им могат да се заразят в клас.

Родители на малките ученици са на мнение, че при високия брой заболели в областта е необходимо и децата от 1-ви до 4-ти клас да преминат на обучение в електронна среда. Голяма част от тях са преценили тази седмица да не водят децата си на училище.

"Моето дете е в първи клас, но тази седмица съм решила да го оставя вкъщи. Не се притеснявам за детето си - притеснявам се за баба му, все пак всички имаме възрастни хора и трябва да сме отговорни и внимателни към тях", сподели Мария Тодорова, родител.

В цялата Благоевградска област под карантина са 30 паралелки в начален етап. Във Второ основно училище в Благоевград от 305 ученици в часовете присъстват около 170. Три от паралелките са карантинирани. В Четвърто училище трудно намират заместници на карантинираните учители.

"Трудно се намират, засега се справяме, ако отсъства учител следобед го замества този от сутринта и обратно. Не сме изпадали в ситуация да не учат деца, заради това, че няма учители, но е много трудно, понякога търсим съдействие от учители, които са кандидатствали за работа. В момента от училището отсъстват 30% от учениците в начален етап и 30% учители", допълни Ели Димова, заместник-директор по учебната дейност в 4-то основно училище "Димчо Дебелянов".

Според учители и директори по-дългата междусрочна ваканция ще облекчи обстановката в училищата. Надяват се в началото на втория учебен срок всички ученици да се завърнат присъствено в клас.

Автор: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха за втори път контролата на ЦСКА с Хартберг
Отложиха за втори път контролата на ЦСКА с Хартберг
Антони Марсиал ще играе под наем в Испания
Антони Марсиал ще играе под наем в Испания