Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Рилският манастир с режим на парното заради високите сметки

от БНТ
09:38, 26.01.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Регионални
Слушай новината

Рилският манастир е въвел режим на отоплението заради високите сметки за ток и нафта. Това се дължи на факта, че Светата обител ползва промишлен ток, който заплаща на същите високи цени, както бизнеса у нас.

Така за декември манастирът е получил фактура на стойност 28 000 лева за ток, което е тройно повече от сметката за декември 2020 г. За януари очакват дори още по-висока сметка, каза в "Денят започва" игуменът на манастира епископ Евлогий.

Заради непосилните цени отоплението в Светата обител работи по 8 часа на ден и редуване на спиране и пускане на радиаторите. В кухнята се готви предимно на дърва, с които манастирът се е снабдил още през лятото.

В ефира на "Денят започва" епископ Евлогий изрази надежда, че през февруари Рилският манастир ще получи компенсации от държавата и за предходните месеци. Въпреки, че голяма част от бизнеса вече получи помощи през октомври, Светата обител все още не е получила никаква подкрепа от държавата.

"Може би някои смятат, че това което произвеждаме – вяра, култура, традиции, е някакво производство, подобно на бизнеса, за съжаление, но това не зависи от нас", изтъкна епископ Евлогий.

Традиционно през зимните месеци посещаемостта в Рилския манастир е намаляла. Хората са по-малко и заради пандемията, допълни той.

В Рилския манастир са предприети всички действащи противоепидемични мерки. В храма се влиза с маска, за вход в музея се изисква зелен сертификат, извършва се редовна дезинфекция.

Още подробности вижте в прякото включване на Владислава Миланова.

Гледайте повече теми от "Денят започва"Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Антони Марсиал ще играе под наем в Испания
Антони Марсиал ще играе под наем в Испания
Новак Джокович се завръща на корта в Дубай
Новак Джокович се завръща на корта в Дубай