НОВИНИ

Спада броят на позитивните тестове за COVID-19 сред работещите в училищата

студенти пенсионирани учители заместват болни преподаватели бургас
bnt avatar logo
от БНТ
15:59, 01.03.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Здраве
Слушай новината

Общо 61 позитивни теста на педагогически специалисти са регистрирани при изследването за COVID-19 в училищата, проведено на 28 февруари. През миналата седмица положителните резултати при педагозите бяха общо 109.

Тенденция на спад се наблюдава и при непедагогическия персонал. В началото на седмицата заразените служители са общо 43 при 77 през миналата седмица. Вчера са тествани над 22 000 учители и почти 10500 непедагогически специалисти.

2 области вече са в жълтата зона по заболеваемост от COVID-19

Все още не се забелязва намаляване на позитивните проби при учениците. Тази седмица те са общо 401. В начален етап заразените са общо 157. Положителните проби в прогимназията са 126, а при учениците от гимназиален етап – 118.

От вчера близо 613 000 ученици учат присъствено, след като Регионалните здравни инспекции по места отмениха ограниченията заради подобряващата се епидемична ситуация. Това представлява 88% от общия дял на децата и младежите в училищата. Останалите 12% продължават да се обучават от вкъщи по здравословни причини или поради нежелание да бъдат тествани веднъж в седмицата чрез проба от слюнка.

45-годишен неваксиниран мъж оцеля след 30 дни в COVID реанимацията на болница "Лозенец"

Изследването в училище беше въведено от здравните власти като условие за присъствено обучение. Решението дали и кога то ще отпадне отново зависи от тях и е съобразено с параметрите, заложени в Националния план за справяне с пандемията.

Продължава да се увеличава броят на децата и младежите, които влизат в клас, без да бъдат изследвани за COVID-19. През тази седмица това са близо 100 000 ученици. Седем дни по-рано те бяха общо 84 000. По голямата част от тях притежават „зелен сертификат“. За последните четири седмици учениците с такъв документ са се увеличи с над 37500. Тези деца присъстват в часовете, след като представят удостоверение за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест.

Предлагат отпадане на тестването за COVID-19 на учениците

Двойно през тази седмица се е увеличил броят на учениците, които учат присъствено без тестване за вируса заради ниска обща заболяемост в съответната община - под 250 на 100 000 души.

Според официални данни на Министерството на здравеопазването изцяло ваксинираните гимназисти са близо десет на сто. Към днешна дата малко над 18% от учениците от 5-и до 12-и клас са се срещнали с COVID-19 през последната половин година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Стефанов: Мечтата на всяко момче от школата е да стигне до първия отбор на Левски (ВИДЕО)
Илиян Стефанов: Мечтата на всяко момче от школата е да стигне до първия отбор на Левски (ВИДЕО)
СЕМ спира временно излъчването на Russia Today и Sputnik в България
СЕМ спира временно излъчването на Russia Today и Sputnik в България