НОВИНИ

Спасена от бракониери сърничка роди близнаци в бургаския зоопарк

bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 15.05.2023
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Страхливка стана майка на близнаци. Тя е една от сърничките, която беше спасена и настанена преди години в бургаския зоопарк от Фондация "Дивите животни".

Само на месец сърничката беше конфискувана от бракониери. Поради невъзможност да бъде върната отново в дивата природа Страхливка беше настанена заедно с още четири сърнички.

Екипът на зоопарк Бургас създаде хабитат, в който животните се чувстват отлично. А показател затова е, че вече има поколение.

Според експерти сърничка да роди близнаци е изключителна рядкост и се случва веднъж на години. Младата майка грижливо крие своите рожби в храстовидна растителност.

Това е инстинкт, за да предпази малките рожби от хищници. Много често случайни минувачи, които попадат на сърнички скрити от майката в растителността, ги взимат, мислейки че ги спасяват, но им правят лоша услуга. Малкото е отнето от майка си и тя връщайки се при него не го открива.

То е настанено в домашни условия и грижите на хората не могат да му осигурят нормално бъдеще. Така веднъж докоснало се до хората малкото освободено в дивата природа търси контакт с хора и най-често попада на бракониери.

Текст: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шави: След повече от 10 месеца работа сега чувството е великолепно
Шави: След повече от 10 месеца работа сега чувството е великолепно
Изпадането – неизбежно! (част 1)
Изпадането – неизбежно! (част 1)