НОВИНИ

Специална пенсия и заличаване на дълговете - как Гърция помага на пострадали от тежката влакова катастрофа

Специална пенсия и заличаване на дълговете - как Гърция помага на пострадали от тежката влакова катастрофа
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:06, 14.03.2023
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Гръцкото здравно министерство представи мерки за психологическа и физическа подкрепа за близките на загиналите и ранените в тежката влакова катастрофа в нощта срещу 1 март.

Ранените в катастрофата ще получат пълно медицинско покритие без никакво участие както в частта на медицинските консумативи, така и в частта на пълната им рехабилитация, както в държавни, така и в частни структури, ако е необходимо и в структури в чужбина. Националната агенция за здравни услуги вече покрива всички лечения и медицински консумативи на пациентите с множество наранявания. Агенцията ще продължи да го прави, докато е необходимо, без никакви такси за пострадалите.

ВСИЧКО ЗА ВЛАКОВА КАТАСТРОФА В ГЪРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Пълният пакет от мерки включва специална пенсия за семействата, чийто член или членове са починали, както и на тези, които могат да имат трайно увреждане над 50% заради катастрофата. Пенсията е необлагаема, независима от други доходи или получаване на друга пенсия. Размерът ѝ е 1655 евро и ще се коригира ежегодно с увеличаване на националната пенсия.

Друга мярка за близките на загиналите, лицата с трайни увреждания над 50% и лицата, настанени в интензивни отделения, е заличаването на дълговете към данъчните органи и осигурителните фондове. Към това се прибавя и освобождаването от задължения по кредити.

Българин е сред загиналите в тежката влакова катастрофа в Гърция

Част от общо 11 мерки е правото на назначаване в държавния сектор и ускоряването на изплащането на обезщетенията.

Челен сблъсък на товарен и пътнически влак в нощта срещу 1 март отне живота на 57 души, предимно млади хора. Четирима железопътни служители бяха обвинени, но общественият гняв се насочи към дългогодишното лошо управление на железопътната мрежа и страната беше разтърсена от масови протести.

Междувременно стана ясно, че пътниците на гръцките железници ще бъдат превозвани с автобуси от утре до възстановяването на железопътния транспорт.

След трагедията в Гърция: Съдът остави в ареста началника на гарата в Лариса

Снимки: БГНЕС, архив

След тежката влакова катастрофа работниците от сектора обявиха непрекъснати 24-часови стачки, които доведоха до спиране на жп транспорта. Правителството спря жп услугите, докато се проверява безопасността на железопътната мрежа.

Очаква се жп транспортът да бъде възобновен в края на март със засилени мерки за безопасност, сред които е и изискване за присъствие на двама ръководители на движението на всяка гара, дори това да доведе до намаляване на превозите.

Национална стачка в Гърция: Протест срещу проблемите в жп транспорта

Нова 24-часова стачка е свикана в четвъртък, 16 март, от Общата конфедерация на работещите в частния сектор в Гърция след железопътния инцидент. Ще се включат синдикати както от частния, така и от държавния сектор.

Сред исканията на организациите са незабавно и задълбочено определяне на отговорността и вината за трагедията, гарантиране на безопасен, модерен и достъпен сухопътен и морски транспорт, незабавно прилагане на европейските стандарти за безопасност.

Заради стачката училищата в Гърция ще останат затворени в четвъртък. Няма да се движат и корабите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Кабаков с наряд за мача от Лигата на конференциите Уест Хям - АЕК Ларнака
Георги Кабаков с наряд за мача от Лигата на конференциите Уест Хям - АЕК Ларнака
Иво Илиев е първият български полуфиналист на европейското по борба до 23 години в Букурещ
Иво Илиев е първият български полуфиналист на европейското по борба до 23 години в Букурещ