НОВИНИ

Спекула при цените на храните: Проверките установиха масови нарушения в магазините

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:22, 21.02.2023
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Има спекула при цените на хранителните продукти у нас. Заключението е на земеделския министър и идва седмица след като държавата започна проверка в магазините.

До този момент са направени 200 проверки. Почти във всеки търговски обект са установени нарушения, посочват от Комисията за защита на потребителите. Проверяващите са установили 90 вида нелоялни търговски практики.

Вижте прякото включване на Светозар Костадинов

Проверките в търговските обекти се извършват от Комисията за защита на потребителите, Българска агенция по безопасност на храните и Националната агенция за приходите. Най-честите нарушения са фиктивните промоции, недостатъчните количества при промоции, разминаване между цената на щанда и тази, която реално се плаща на касата, промоциите от типа купуваш две - получаваш едно безплатно, а се оказва, че всъщност се заплащат и трите артикула, несъответствия при грамажа, не на последно място и продукти, които са обявени като био, еко или произведено в България, но всъщност не са органик или не са произведени у нас.

Поскъпването на храните: Започват масови проверки в магазините

Има пазарни аномалии и спекула при търговията на дребно. Това обяви служебният земеделски министър дни след като държавата започна кампания за справяне с високите цени и нелоялните търговски практики.

"Няма точно определение на спекула, но мога да ви кажа аномалии всякакви - най-много се наблюдават при млечните продукти", заяви Явор Гечев, служебен министър на земеделието.

Проверките на институциите показват, че във всеки втори проверен търговски обекти сa установени нарушения.

"Почти няма проверяван обект, в който да не е констатирано нарушение. От всички тези проверки забележете нелоялните търговски практики, които ние сме установили да се прилагат от търговците са близо 90 на брой", каза Ангел Джалев, член на Комисията за защита на потребителите.

От комисията обясняват, че нелоялна търговска практика е всяка, която кара клиентите да купуват стоки, които не биха купили, ако знаеха реалната им стойност и качества . По-краткия срок на годност при хранителни продукти води и до друга тенденция.

"На всеки се е случвало да прекоси голямо разстояние до конкретен търговски обект в търсене на конкретна стока, която е видял на много изгодна цена, но като не я установи купува всичко останало независимо от цената", поясни Джалев.

Търговците искат проверки по цялата верига заради цената на храните

Гечев посочва, че все пак има и известна тенденция за намаляване на някои цени.

"Дори имаме индикации за редица цени, които плахо започват да се съобразяват с общественото мнение. От малките и от някои от големите магазини започнаха да се повлияват от политиките, които водим", заяви земеделският министър.

Синдикатите посочват, че мерките са закъснели, тъй като поскъпването на стоките е започнало още през октомври 2021 г.

"Последното тримесечие на 2022 на световните пазари се наблюдава намаление на цените, на земеделските култури, на основни метали, които реално се отразиха в цените на производителите", каза Виолета Иванова, зам.-директор в Института за социални и синдикални изследвания, КНСБ.

Това обаче не се е усетило от потребителите. От КНСБ подкрепят идеята за публично обявяване на ценообразоването от магазините, за да има повече прозрачност и намаляване на спекулата и дават за пример млякото.

Проверка на БНТ: Литър мляко се оскъпява над 3 пъти от фермата до крайния потребител

"Това, което се предлага на българския потребител, нараства от фермата до търговския обект с 340% - то означава, че по веригата има спекула", заяви Иванова.

Държавата продължава с проверките за изсветляване на нелоялните търговски практики и призовава гражданите да продължават да сигнализират за нередности.

По темата работиха: Светозар Костадинов, Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Година след началото на войната - 52% са притеснени за сигурността в Европа
В "Референдум": Година след началото на войната - 52% са притеснени за сигурността в Европа
Животът в пограничните села - местните хора ежедневно се натъкват на мигранти
Животът в пограничните села - местните хора ежедневно се натъкват на мигранти