НОВИНИ

Животът в пограничните села - местните хора ежедневно се натъкват на мигранти

bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 21.02.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Мигрантският натиск по българо-турската граница не намалява. Ежедневно покрай близките до границата населени места преминават бежанци. Обикновено се движат на групи. Засичани са дори на километри от граничната бразда.

Жителите на пограничната община Болярово почти ежедневно се срещат с мигранти, преминали българо-турската граница. Казват, че вече са свикнали и не се притесняват. Мигрантите не са агресивни към тях. Село Камен връх се намира на около 30 км по права линия от граничната бразда. В селото живеят десетина човека. Често се сблъскват с мигранти. Понякога дори им помагат.

Георги Желязков, с. Камен връх: "То пътя е от тук. Няма от къде. От тука продължават към вътрешността, обаче то има доста. Сега е студено, когато е по-топло на групички, но не ни закачат".

Мария Петрова, с. Камен връх: "Много често сме давали сиренце да ги храним. Те много гладни, гладни и студено, измръзнали. Просто ги съжаляваме от човешка гледна точка".

Преди две седмица в село Стефан Караджово са хванати трима мигранти.

Стоян Стоянов, с. Стефан Караджово: "Едното момче беше ранено, защото крака му беше превързан и двете момчета го носеха".

Кольо Стоянов пасе стадо овце и кози. Казва, че е виждал мигранти само в колите на "Гранична полиция":

"Така по гората не. Натоварени в колата - да, в ЗИЛ-а. Той е към "Гранична полиция".

Някои от жителите на пограничните села смятат, че разформироването на гранични войски е било грешка. Според тях охраняващите полицаи и военослужещи не познават границата.

"Тези хора не могат да охраняват границата. Ако искат да я охраняват, могат да направят всичко възможно да ги спрат, защото те минават по определени канали, на определени места", коментира Слави Славов.

В последно време мигрантите избират да се движат по черни пътища в гористите местности, за да достигнат определена точка. Следите им се виждат и с просто око. А според хората от пограничната община потока от мигранти ще продължи, защото закона е либерален към трафикантите.

Репортер: Румяна Стефанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спекула при цените на храните: Проверките установиха масови нарушения в магазините
Спекула при цените на храните: Проверките установиха масови нарушения в магазините
Специално: Кой стои зад незаконния трафик на мигранти, довел до трагедията край Локорско
Специално: Кой стои зад незаконния трафик на мигранти, довел до трагедията край Локорско