НОВИНИ

Спорна строителна амнистия може да е сред причините за огромните разрушения в Турция

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:15, 06.03.2023
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Месец след мощните земетресения в Турция и Сирия хората живеят в страх. Вторичните трусове продължават. Жертвите вече са над 51 000. Повече от милион и половина души са без дом и за тях основният въпрос е да намерят къде да живеят. А въпросите, свързани с качеството на строителството и дали строителната амнистия е сред причините за огромните разрушения, се трупат.

От седеметажната луксозна сграда в Малатия сега е останала купчина бетон. Тя е една от хилядите, изравнени със земята след мощното земетресение, разлюляло Турция и Сирия на 6 февруари. Само тук жертвите са 29, сред тях близките на Фейза. Сградата е обект на криминално разследване, което да определи виновника за срутването. По случая вече са задържани трима души, които са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост. Всичко обаче започва много по-рано. Преди преизбирането си през 2018 г. Ердоган обявява строителна амнистия - т.е. узаконяват се милиони сгради, построени в нарушение на градоустройствените планове.

"Чрез зоновата амнистия решихме проблема на 88507 граждани на Малатия", коментира тогава Реджеп Ердоган.

Според първоначалните планове в сградата е трябвало да има 12 големи и луксозни апартамента, те обаче са разделени на 42 по-малки, напълно променен и седмият етаж. Тепърва ще се установява дали тази промяна е сред причините за рухването на зданието. Строителната амнистия е изгодна за хората и е нормално тя да се приема без да се мисли за последствията, казват от камарата на строителните инженери.

"Повдигнахме въпроса - и камарата, и други граждански организации. Но законът облагодетелстваше хората - те можеха да узаконят строежите им, и те го приеха. Хората не мислеха, че в следващ момент това може да коства живота им", заяви Ерол Ердал, Камара на строителните инженери.

Трябва да научим уроците си и да гледаме в бъдещето, но узаконяването на незаконните строежи, което в Турция е правено вече няколко пъти, не беше добър подход казва кметът на Малатия.

"Строителите също трябва да носят отговорност. Да се разчита само на държавата и на държавните механизми, не означава, че работата е свършена добре. И последно - искам да кажа, че строителната амнистия не беше добър подход...", заяви Селяхатин Гуркан, кмет на Малатия.

Хората настояват за отговори и за обяснения дали и как строителната амнистия е сред причините за огромното количество рухнали сгради. А заради съмнения за некачествено строителство, след трусовете в Турция, са задържани повече от 230 строителни предприемачи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След трагедията в Гърция: Съдът остави в ареста началника на гарата в Лариса
След трагедията в Гърция: Съдът остави в ареста началника на гарата в Лариса
Състезателите ни по скокове във вода спечелиха 7 медала в Стокхолм
Състезателите ни по скокове във вода спечелиха 7 медала в Стокхолм