НОВИНИ

Сребърни отличия за младите волейболисти на Световното

сребърни отличия младите волейболисти световното
Снимка: fivb.com
bnt avatar logo
от БНТ
19:09, 02.09.2021
6625
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на България по волейбол при юношите до 19 години спечели сребърните медали на Световното първенство в Иран. Младите ни състезатели отстъпиха във финала с 0:3 (20:25, 19:25, 19:25) гейма от Полша.

Въпреки огромното желание, момчетата на треньора Мартин Стоев, не издържаха на умората в заключителния мач. По този начин трофея вдигна „Дружина полска“.

Бронзовото отличие отиде при домакините от Иран.

Нашите волейболисти отстраниха по пътя си фаворитите - шампиона и вицешампиона от последното Световно първенство - Италия и Русия. За съжаление, във финала срещу Полша състезателите на България не успяха да се противопоставят на своя опонент.

Дори само влизането във финала е уникален успех за отбора ни. Медалът идва 20 години след бронзовитe отличия на България за юноши отново на световно в Иран и тридесет години след титлата от световното за младежи в Кайро 1991.

Селекционерът Мартин Стоев започна със следния стартов състав: Стоил Палев, Георги Татаров, Владимир Гърков, Александър Николов, Виктор Бодуров, Лазар Бучков - Георги Митов-либеро (Иван Тасев, Венислав Антов, Борислав Николов).

Двубоят за титлата противопостави равностойни съперници и бе достоен завършек на Мондиала.

Двете петгеймови битки, които нашите спечелиха срещу световния шампион Италия и вицешампиона Русия с 3:2, оказаха своето влияние. Националите ни излязоха с нужния хъс и мотивация, но нямаха същите физически сили, като в предишните дни. Полша от своя страна имаше много повече свежест, като като използва максимално този фактор в своя полза.

Като цяло съперникът ни затрудни в посрещане и показа по-добри показатели на сервис и блокада. Мартин Стоев извъртя почти всички играчи от състава в опит да намери верния път за съпротива, но въпреки тези рокади тимът ни не успя да направи обрат.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС обсъжда създаването на военни сили за бърза интервенция
ЕС обсъжда създаването на военни сили за бърза интервенция
Николай Радулов, ИТН: Мигрантската вълна е неизбежна
Николай Радулов, ИТН: Мигрантската вълна е неизбежна