НОВИНИ

Срокът на годност на ваксините изтича, намаляват желаещите да се имунизират

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 04.06.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

Драстично намаляват желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 в Регионалната здравна инспекция в Благоевград. В момента там има достатъчен брой от всички видове ваксини, но идват едва по 10 - 20 души на ден. А това за съжаление може да доведе до унищожаване на препаратите, чийто срок на годност изтича съвсем скоро. Такава е и ситуацията в цялата страна, затова от здравното министерство са предприели инициатива за даряване и продаване на ваксини срещу коронавирус на съседни страни, които имат недостиг.

Само след 8 дни срокът на годност на РНК ваксините на "Модерна", които се съхраняват в Регионалната здравна инспекция в Благоевград, изтича.

"След като изтече срокът на годност, ваксината бива бракувана, няма какво да я направим, ние не можем да я приложим на хората. Това много стриктно го следваме. Протокола за съхранение и срокове на годност, с това не можем да имаме никакъв компромис", заяви Павлин Янкулски.

Част от хората казват, че нямат информация за последиците от ваксините и затова не искат да се имунизират.

"Какви ще са последствията, защо, какво, всичко е в мъгла. Гледам по разни телевизии, площадите на тук, на там, много отрицателни последствия има след ваксинацията", коментира гражданин.

Д-р Венцислав Даскалов средно на седмица поставя на около 40 души първа доза. Според него заради коментарите в медиите повечето от хората се насочват към "Пфайзер" и "Модерна".

"Прави впечатление, че интересът към "Астра Зенека" е изцяло почти прекратен. Има хора, които търсят, както се казва, бързо разрешаване на въпроса с ваксинирането с еднодозовата ваксина на "Янсен", обясни д-р Даскалов.

Здравни специалисти смятат, че е добре да бъдат взети мерки за стимулиране на ваксинирането, за да не се стига до бракуването на препаратите. А тези, които са най-малко предпочитани, ще бъдат дарени на съседни страни като Северна Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина.

Репортер: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблеми при сертификатите в Александровска болница
Проблеми при сертификатите в Александровска болница
Стоичков пожела успех на златните момичета на европейското (ВИДЕО)
Стоичков пожела успех на златните момичета на европейското (ВИДЕО)