НОВИНИ

ЕС забрани полети и кацане на беларуски самолети на европейска територия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:35, 04.06.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз забрани полетите на беларуски авиокомпании във въздушното пространство на общността и кацането на беларуски самолети на европейските летища.

Беларуската телевизия разпространи интервю със задържания дисидент Роман Протасевич. В него той признава ролята си в антиправителствените протести и изразява възхищение към президента Лукашенко.

Родителите на журналиста, западни страни и авторитетна неправителствена организация смятат, че интервюто е дадено по принуда.

Европейският съюз за радио и телевизия показа интервюто като стоп кадър заради опасения, че записи на задържани могат да противоречат на международното право.

В интервюто Протасевич казва, че доброволно се е съгласил на разговора, че се чувства прекрасно, освен това смята, че много от съратниците му ще го нарекат предател. 26-годишният блогър признава вината си спрямо режима в Минск и изразява възхищение към беларуския президент Лукашенко. Емоционално твърди, че повече не иска да се бърка в политиката.

Бащата на Роман, Дмитри Протасевич, заяви, че интервюто не е нищо друго освен още един опит да се измъчва сина му.

"Никой не трябва да вярва на тези думи, защото те са принудителни, резултат от малтретиране и издевателство над сина ми", коментира бащата на Роман - Дмитри Протасевич.

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская също смята, че Роман Протасевич e говорил под натиск.

"През последните месеци видяхме твърде много такива видеа, в които хората съжаляват за действията си, укоряват се за всичко, но трябва да разберете при какви условия са тези хора и, че те със сигурност са измъчвани и ние не трябва да вярваме на думите им, в това число и на Роман Протасевич", допълни Светлана Тихановская, лидер на опозицията в Беларус.

Родителите на Протасевич твърдят, че е говорил под натиск

Тихановская е във Варшава, където беларуската опозиция провежда протести. "Репортери без граници" нарекоха интервюто "гротескна постановка", Берлин го определи като "позорно и неправдоподобно", а Лондон призова тези, които са участвали в "заснемането, принудата и режисирането на интервюто", да понесат своята отговорност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимира на победа от квота за Токио
Станимира на победа от квота за Токио
Тома Биков: Като какъв Николай Хаджигенов направи твърдението си за подслушванията?
Тома Биков: Като какъв Николай Хаджигенов направи твърдението си за подслушванията?