Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ГЕРБ пита: Точил ли е ДДС шефът на НАП

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:39, 04.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Минути след обявените от служебния кабинет нови мерки в подкрепа на бизнеса, от ГЕРБ попитаха защо се предлагат кредити, а не безвъзмездни средства, както бе препоръчал президентът Румен Радев. Поискаха и отговор от финансовия министър дали шефът на НАП Румен Спецов е специалист по източване на ДДС. От ГЕРБ твърдят, че има данни, според които бившата фирма на Спецов дължи над милион лева на бюджета.

Александър Иванов, Томислав Дончев и бившият финансов министър Кирил Ананиев изнесоха подробни данни за бившата фирма на Румен Спецов - "Гранекс Трейдър", натрупала 1,1 млн. лева задължения към бюджета малко след като той я продава на малоимотно лице с криминално досие през април 2016 година.

"За първи път, откакто аз работя в Министерството на финансите, започва да се организира проверка не срещу кого да е, а срещу изпълнителен директор на Агенцията. Това е прецедент и той може да влезе в учебниците", заяви Кирил Ананиев.

По думите на Ананиев, Спецов лично е получил ревизионния доклад от НАП, че "Гранекс Трейдър" дължи тези пари, върху който той е трябвало да направи своите възражения.

"Аз съм убеден, че това е жива форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор", допълни Кирил Ананиев.

В началото на тази седмица финансовият министър Асен Василев заяви, че е готов да се раздели с новия изпълнителен директор на НАП, ако проверка на прокуратурата установи, че той е продал фирмата си през 2016 година, знаейки, че срещу нея тече данъчна ревизия. Според Кирил Ананиев обаче проверката може да бъде направена за 5 минути по разпореждане на финансовия министър в информационната система "Контрол" на НАП.

"Там влизат всички хора, за които има подозрения, че източват ДДС или други данъци. Фирмата на Спецов е там още от момента, когато му е изпратена заповедта за данъчна ревизия", добави Кирил Ананиев.

Затова и от ГЕРБ попитаха защо вече четвърти ден министър Василев не може да открие механизъм, по който да извърши тази проверка и показаха номера на досието в НАП за фирмата на Спецов.

"Надявам се, че в Харвардския университет, който Василев е завършил, тази програма също е била засегната и той е длъжен да знае как да постъпи в този момент", каза Кирил Ананиев.

"И, ако работата на правителството ще се ръководи от принципите на прозрачност, професионализъм и почтеност, както обяви президентът Радев, сега трябва незабавно да бъде направена проверка", подчерта Томислав Дончев.

От ГЕРБ поискаха отговор и на въпроса откъде се появиха тези назначения на служебното правителство и кой ги предложи.

Томислав Дончев коментира и скандала с подслушванията и изнесените вчера в "Още от деня" документи от страна на адвокат Николай Хаджигенов, за които той твърди, че са доказателства за подслушване на близо 80 души участвали в протестите.

Николай Хаджигенов показа пред БНТ доказателства за подслушване на политици

"Не знам как това, което вчера беше показано в ефир, може да се счита за доказателство. Аз гледах, той показа една автобиография, таблици на Ексел мога да си направя и аз. Трета седмица чакаме доказателства кой, как и защо е подслушвал. Чакаме доказателства, тоест показания на свидетел, адекватни документи, доказателства", каза още Томислав Дончев.

Според Дончев българското общество е чувствително на тема подслушване, затова от ГЕРБ няма да спрат да настояват за реални доказателства.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Поставят симулатор за машинно гласуване в заведение в Горна Оряховица
Поставят симулатор за машинно гласуване в заведение в Горна Оряховица
Премиерът обсъди с посланика на ОАЕ търговския обмен между двете страни
Премиерът обсъди с посланика на ОАЕ търговския обмен между двете страни