НОВИНИ

ГЕРБ пита: Точил ли е ДДС шефът на НАП

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:39, 04.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Минути след обявените от служебния кабинет нови мерки в подкрепа на бизнеса, от ГЕРБ попитаха защо се предлагат кредити, а не безвъзмездни средства, както бе препоръчал президентът Румен Радев. Поискаха и отговор от финансовия министър дали шефът на НАП Румен Спецов е специалист по източване на ДДС. От ГЕРБ твърдят, че има данни, според които бившата фирма на Спецов дължи над милион лева на бюджета.

Александър Иванов, Томислав Дончев и бившият финансов министър Кирил Ананиев изнесоха подробни данни за бившата фирма на Румен Спецов - "Гранекс Трейдър", натрупала 1,1 млн. лева задължения към бюджета малко след като той я продава на малоимотно лице с криминално досие през април 2016 година.

"За първи път, откакто аз работя в Министерството на финансите, започва да се организира проверка не срещу кого да е, а срещу изпълнителен директор на Агенцията. Това е прецедент и той може да влезе в учебниците", заяви Кирил Ананиев.

По думите на Ананиев, Спецов лично е получил ревизионния доклад от НАП, че "Гранекс Трейдър" дължи тези пари, върху който той е трябвало да направи своите възражения.

"Аз съм убеден, че това е жива форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор", допълни Кирил Ананиев.

В началото на тази седмица финансовият министър Асен Василев заяви, че е готов да се раздели с новия изпълнителен директор на НАП, ако проверка на прокуратурата установи, че той е продал фирмата си през 2016 година, знаейки, че срещу нея тече данъчна ревизия. Според Кирил Ананиев обаче проверката може да бъде направена за 5 минути по разпореждане на финансовия министър в информационната система "Контрол" на НАП.

"Там влизат всички хора, за които има подозрения, че източват ДДС или други данъци. Фирмата на Спецов е там още от момента, когато му е изпратена заповедта за данъчна ревизия", добави Кирил Ананиев.

Затова и от ГЕРБ попитаха защо вече четвърти ден министър Василев не може да открие механизъм, по който да извърши тази проверка и показаха номера на досието в НАП за фирмата на Спецов.

"Надявам се, че в Харвардския университет, който Василев е завършил, тази програма също е била засегната и той е длъжен да знае как да постъпи в този момент", каза Кирил Ананиев.

"И, ако работата на правителството ще се ръководи от принципите на прозрачност, професионализъм и почтеност, както обяви президентът Радев, сега трябва незабавно да бъде направена проверка", подчерта Томислав Дончев.

От ГЕРБ поискаха отговор и на въпроса откъде се появиха тези назначения на служебното правителство и кой ги предложи.

Томислав Дончев коментира и скандала с подслушванията и изнесените вчера в "Още от деня" документи от страна на адвокат Николай Хаджигенов, за които той твърди, че са доказателства за подслушване на близо 80 души участвали в протестите.

Николай Хаджигенов показа пред БНТ доказателства за подслушване на политици

"Не знам как това, което вчера беше показано в ефир, може да се счита за доказателство. Аз гледах, той показа една автобиография, таблици на Ексел мога да си направя и аз. Трета седмица чакаме доказателства кой, как и защо е подслушвал. Чакаме доказателства, тоест показания на свидетел, адекватни документи, доказателства", каза още Томислав Дончев.

Според Дончев българското общество е чувствително на тема подслушване, затова от ГЕРБ няма да спрат да настояват за реални доказателства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поставят симулатор за машинно гласуване в заведение в Горна Оряховица
Поставят симулатор за машинно гласуване в заведение в Горна Оряховица
Премиерът обсъди с посланика на ОАЕ търговския обмен между двете страни
Премиерът обсъди с посланика на ОАЕ търговския обмен между двете страни