НОВИНИ

Над 1,5 млн. евро са щетите след взривовете в завод за боеприпаси в Сърбия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:44, 04.06.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Серия от експлозии разтърси през нощта завод за боеприпаси в сръбския град Чачак. Пострадали няма. По предварителни оценки материалните щети от експлозиите и последвалия пожар са на стойност между милион и половина и два милиона евро, съобщи президентът Александър Вучич. Поразеният завод "Слобода" ще поднови работа в понеделник.

Първите взривове са чути около 1.30 ч. след полунощ в склад за боеприпаси, разположен на 800 метра от портала на завода. Там се произвежда битова техника, артилерийски снаряди и взривни вещества. Евакуирани са били всички 60 работници от нощната смяна, съобщи кметът на Чачак. По думите му, шанс е, че експлозиите и пожарите не са стигнали до производствените халета.

Голям пожар във фабрика за муниции в Сърбия, евакуирани са хора

Повредени са стъклата на някои къщи в непосредствена близост до завода, обитателите им са евакуирани, но масова евакуация не се е наложила, отбеляза министърът на вътрешните работи Александър Вулин. Районът около фабриката е останал блокиран за три часа, но до сутринта движението е било възстановено по всички улици, с изключение на водещата към завода.

Огнеборците могат да влязат 24 часа след последния взрив. В готовност са три пожарни команди.

Заводът "Слобода" бе тежко поразен по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г. Впоследствие сръбската военна промишленост се възстанови и сега изнася снаряди в Африка и Азия, но и за някои членки на НАТО. При подобна експлозия в завода през 2003 г. загинаха трима работници, друг инцидент от 2010 г. се размина без жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МЗ очаква новото ръководство на болница "Лозенец" да направи пълна ревизия на предишното
МЗ очаква новото ръководство на болница "Лозенец" да направи пълна ревизия на предишното
Прокуратурата разпореди проверка по данните от доклада на САЩ
Прокуратурата разпореди проверка по данните от доклада на САЩ