НОВИНИ

Прокуратурата разпореди проверка по данните от доклада на САЩ

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:41, 04.06.2021 (обновена)
Чете се за: 07:42 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Прокуратурата разпореди проверка по данните от доклада на Съединените щати, с който шестима българи бяха санкционирани по "Закона Магнитски". Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че започва анализ на проверките срещу бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, които са извършвани от държавното обвинение през годините назад. Нови обвинения може да има и за Васил Божков.

От прокуратурата кометираха, че разследванията срещу Божков, както и внесените вече дела срещу Манолев, Харалмпиев и Томов може да са част от аргументите на Вашингтон да наложи санкции на тези хора. Още повече, те са за корупционни престъпления. От държавното обвнение подчертаха още, че не политическите атаки към прокуратурата, а взаимодействието с МВР и ДАНС може да доведе до реални резултати в противодействието на престъпността и корупцията. Говорителят на главния прокурор каза, че ако има доказателства, ще бъдат повдигнати обвинения на санкционираните.

Прокуратурата: Срещу трима от санкционираните по закона "Магнитски" вече има производства

Върховната касационна прокуратура се е самосезирала по доклада на Финансовото министерство на Съединените щати и вече са образувани шест преписки. Те са за всеки от шестимата санкционирани по "Закона Магнитски". Проверяват се твърденията в доклада за обвързаности между излезлия в отпуск зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС-тата Илко Желязков и бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

"По отношение лицето Пеевски, през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани. В случай, че се констатират данни за извършени престъпления, ще бъдат предприети всички необходими действия, които са от компетентността на прокуратурата", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По линия на международното правно сътрудничество прокуратурата ще поиска допълнителна информация от американските власти както за Делян Пеевски и Илко Желязков, така и за Васил Божков.

"По отношение на обвиняемия Божков, освен 18 обвинения за различни престъпления са налице и няколко разследвания в Специализирана прокуратура с различен предмет на дейност. Ще бъде преценено дали предметът на проверката съвпада с предмета на разследванията и ако това е така, същата ще бъде изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура", обясни Милева.

От прокуратурата допуснаха, че разследванията срещу Божков, както и тези срещу другите трима санкционирани: Александър Манолев, Петър Харалмпиев и Красимир Томов, може също да са част от причините за наложените от Съединените щати санкции. Според служебния финансов министър страната ни трябва да изработи механизъм за изпълнение на финансовите и икономическите санкции, които Съединените щати са наложили на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

"Работим изключително активно по темата, както знаете, в България няма за момента изработена институционална рамка за отговор на такава ситуация, но очаквайте включване късно днес", каза министър Асен Василев.

Доклад: За 3042 души са използвани СРС-та, не са установени нарушения

Говорителят на главния прокурор съобщи още, че по сигнала за незаконно подслушване на общественици и политици по време на протестите от миналата година, до момента са разпитани 11 свидетели. Изискана е и информация от Вътрешна сигурност в МВР, ГДБОП и ДАНС.

"От получените до момента отговори е видно, че не е установено незаконно подслушване на лица, имащи отношение към политическия живот и изборите за 45-о НС на Република България", уточни Сийка Милева.

По повод документите за подслушване, които показа адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се. Мутри вън!" в студиото на "Още от деня" по БНТ, Сийка Милева заяви, че е сезирано Националното бюро за контрол на СРС-тата да каже дали има нарушения на закона, и дали са подслушвани споменатите от Хаджигенов имена.

"Разгласяването на класифицирана информация, представляваща държавна тайна, е тежко умишлено престъпление", заяви Милева.

Николай Хаджигенов показа пред БНТ доказателства за подслушване на политици

Показаните от адвокат Хаджигенов документи в ефира на обществената телевизия коментира и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

"Показа едно СV. Таблици на Excel мога да си направя и аз. Трета седмица чакаме доказателства койq как и защо е подслушвал", каза той.

Според Дончев българското общество е чувствително на тема подслушване, затова от ГЕРБ няма да спрат да настояват за реални доказателства.

Създава се работна група, която ще трябва да предприеме действия в отговор на санкциите. Те са в три основни направления. Първото е специален списък да включва всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от санкционираните. Второто е списък на всички акционери, управители и членове на контролни органи на тези юридически лица през последните пет години. И третото е ДАНС и НАП да установят и всички лица, които имат свързаност със сънкционираните.

Кабинетът създава работна група в отговор на наложените санкции от САЩ

От доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата за миналата година става ясно че са прилагани СРС-та по отношение на 3042 лица. Най-много СРС-та са заявени от вътрешното министерство - повече от половината. Прокуратурата е на второ място с близо 37% от заявките, а на трето място е ДАНС с по-малко от 10 процента от всички искания за прилагане на този способ за събиране на доказателства.

В 435 случая подслушванията и проследявания са започнали в условията на неотложност (без да е искано разрешение от съдия, но в законовия срек след това такова е поискано). 365 искания за прилагане на СРС-та не са били одобрени от съдии, това е малко на 10 %. По различни сигнали са извършени 240 проверки през миналата година, което е почти двойно увеличение в сравнение с 2018-а.

Заключението в доклада е, че съдебният контрол при прилагането на СРС-та е значително завишен. През 2020-а година Националното бюро за контрол на СРС-тата не е установило случаи на неправомерно прилагане на СРС-та.

Репортери: Иво Никодимов, Ирина Цонева и Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1,5 млн. евро са щетите след взривовете в завод за боеприпаси в Сърбия
Над 1,5 млн. евро са щетите след взривовете в завод за боеприпаси в Сърбия
Министър Живков провери напредъка при изграждането на връзката Гърция - България
Министър Живков провери напредъка при изграждането на връзката Гърция - България