НОВИНИ

Служебното правителство обяви нови антикризисни мерки

Александър Марков
от Александър Марков
16:07, 04.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство удължава мярката "60 на 40" с още два месеца в подкрепа на бизнеса. Гаранционна програма за 2,5 млрд. лв. ще подпомага малкия и среден бизнес с кредити. Това обявиха служебните социален, финансов и икономически министър.

Правителството променя подхода в антикризисното подпомагане, защото целта на кабинета е да привлече частен ресурс за икономическото възстановяване и развитие. С уговорката, че ще внесе актуализация на бюджета в новия Парламент, без да променя тавана на дефицита, но само разходната му част, служебното правителство реши да удължи мярката, известна като 60 на 40 до края на юли.

Гаранционната програма, която е за по-малко от 3 млрд. лв., е съвместно с търговските банки и е насочена към малките и средни предприятия. Механизмът е кредит при държавна гаранция. Цялостна програма за посрещане на евентуална тежка есен с нова ковид вълна ще бъде факт тепърва.

Икономиката навлиза в период на възстановяване, а безработицата пада до предкризисните нива от 5,6%, обясни Донев.

На този фон мярката 60 на 40 ще бъде удължена.

"Ще се продължи за два месеца - юни-юли със съответно кандидатстване. Редизайнът ѝ в момента се уточнява с ЕК", каза Гълъб Донев.

Остатъчният ресурс по нея е около 100 млн. лева, които са от държавния бюджет.

В подкрепа на малкия и среден бизнес стартира Гаранционна програма за 2,5 млрд. лв.

"Където българската държава застава като партньор и покрива 50% на риска на банките и до 80% от индивидуалните им позиции. По този начин ние развързваме ръцете на банките да дадат наистина всички тези средства, които в момента имат, но не смеят да ги дадат, в посока, където би било най-полезно за българската икономика", каза министърът на икономиката Кирил Петков.

Служебният кабинет подготвя актуализация на бюджета

По програмата ще може да се кандидатства за 7-годишни кредити. Кредитите ще бъдат без обезпечение и ще бъдат отпускани до 10 дни от кандидатстването. По тях малките и средни фирми ще могат да получат до 70% от приходите си за 2019 и 2020 г.

Кабинетът работи и по цялостна Програма за подкрепа на бизнеса за посрещане на евентуална нова ковид вълна през есента и зимата.

"Подготвяме актуализация на бюджета, която да запази текущите параметри, тоест да не се вдига дефицита, но да се преструктурират разходните пера, така че да осигурим финансиране за тези мерки до края на годината", каза министърът на финансите Асен Василев.

Василев обяви още, че прокуратурата ще проверява фирмата със задължения, която е била собственост на новия директор на НАП Румен Спецов.

Новият шеф на НАП с досие в системата за източване на данъци, твърдят от ГЕРБ

Кога ще бъде факт Програмата за подпомагане - предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия започва да ваксинира чужденци
Русия започва да ваксинира чужденци
Евростат: България сред първенците в ЕС с най-висока детска смъртност
Евростат: България сред първенците в ЕС с най-висока детска смъртност