НОВИНИ

Президентът Румен Радев коментира санкциите на САЩ (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 04.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Първи задълбочен коментар на президента Румен Радев по данните в закона "Магнитски". Държавният глава определи санкциите на български граждани и фирми като ясна диагноза за режима, който отгледа корупцията. Той приветства решимостта на правителството на Съединените щати да подкрепи българското общество в стремежа му към повече прозрачност. Но смята, че няма кой друг отвън да разплете тази схема докрай.

Санкциите по закона "Магнитски" са знак за страната ни и за българското общество, заяви президентът Румен Радев на полигона в Корен, където наблюдава военно международно учение. Там беше и американският посланик Херо Мустафа.

"Аз приветствам решимостта на правителството на САЩ да подкрепи българското общество в стремежа му и усилията му към повече прозрачност, към повече справедливост. Самият факт, че се налагат такива санкции на български граждани и фирми е ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция", коментира Радев.

Според държавния глава няма кой друг отвън да разплете тази схема докрай. Посочиха се част от хората, които корумпират, но изцяло наша отговорност е да стигнем докрай и да кажем кои са корумпираните, каза още президентът.

"Ако институциите бяха по-независими и си бяха вършили работата както трябва, особено някои от институциите, ние нямаше да стигнем дотук. Ако бяха задавани от медиите важни въпроси, защо например предишният министър-председател пуши пури заедно с хазартни босове, на които се опрощават огромни дългове, защо играе карти и ходи на лов с мастити олигарси, които печелят огромни обществени поръчки", допълни Румен Радев.

Президентът коментира рокадите в МВР и службите, подчертавайки, че Бойко Рашков "изпълнява отговорно своята мисия". Това, че до момента не са изнесени доказателства за използването на СРС-та за опозиционни политици, според президента, говори за огромен страх.

"Говори за зависимости, говори за превзети служби, превзето министерство на вътрешните работи. Говори и вие знаете многобройните сигнали, че още от протестите от миналото лято започна унищожаване на документи и аз мисля, че този процес не е спрял дори до момента", допълни Румен Радев.

Държавният глава заяви още, че прокуратурата удря определени олигарси.

"Точно по какви критерии можем само да гадаем, но категорично брани други и бранеше категорично досегашните управляващи. Редно ли е от Океана да ни кажат, че тук се вършат престъпления - крупни финансови престъпления, а нашата прокуратура да не ги вижда", каза още Румен Радев.

Президентът е убеден, че трябва да се даде път на почтените и смели прокурори, които да поведат реална борба с корупцията, въпреки съпротивата на това ръководство на прокуратурата.

Автор: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наско Сираков успокои феновете за новия инвеститор
Наско Сираков успокои феновете за новия инвеститор
МЗ очаква новото ръководство на болница "Лозенец" да направи пълна ревизия на предишното
МЗ очаква новото ръководство на болница "Лозенец" да направи пълна ревизия на предишното