НОВИНИ

МЗ очаква новото ръководство на болница "Лозенец" да направи пълна ревизия на предишното

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:55, 04.06.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Здраве
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Болница "Лозенец" с ново ръководство. В съвета на директорите влизат лекар, фармацевт и адвокат. За изпълнителен директор е определен Радосвет Горнев, който до момента е оглавявал хирургията в лечебното заведение. Председател на съвета на директорите е юристът Ивиян Симеонов.

В "Денят започва" служебният заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров каза, че очаква новото ръководство да направи пълна ревизия на предишното. То беше освободено заради съмнения за незаконни трансплантации на чужденци и източване на Здравната каса.

Подозренията, че болница "Лозенец" източва Здравната каса се потвърдили след проверка на здравната каса.

"Която е констатирала множество пациенти с една и съща диагноза в обхвата на съдовата хирургия. Проверката показва, че това са били в голяма част амбулаторни пациенти, които са отчетени по клинични пътеки", каза Димитър Петров.

По документи пациентите били оперирани, но пред Здравната каса те отрекли.

"В същото време има техни подписи и това е отишло за експертиза в "Икономическа полиция". Там вероятно ще се направи анкета на всички такива".

Болницата е върнала голяма част от парите на Здравната каса, обясни Петров. От там обясниха, че става въпрос за техническа грешка и определиха внушенията за източване на Здравната каса като несъстоятелни и неверни. Заявиха и че са спазили всички изисквания за бъбречни трансплантации на чужденци.

Уведомили са ДАНС и Медицинския надзор, а по документи донорите и реципиентите били роднини.

"Съответните съмнения в Агенция "Медицински надзор" настъпили, когато имената между донора и реципиента нямат нищо общо. Отделно, че са от съвсем различни държави", каза Петров.

От министерството твърдят, че при донорска ситуация през април не била спазена процедурата и вместо първия в списъка с чакащи за трансплантация на черен дроб, бил избран четвъртият, който е служител в държавната администрация.

"Не е ясно кой е наредил, но според мен са няколко човека в държавата, които могат да наредят такова нещо - министър-председателят и министърът на здравеопазването", категоричен е зам.-министърът на здравеопазването.

От болница "Лозенец" отрекоха и това обвинение. Обясниха, че въпросният пациент имал онкологично заболяване, чието развитие можело да бъде спряно с трансплантация.

Здравното министерство ще смени и ръководството на "Александровска болница", където също бяха отрити нарушения.

Зам.-министърът на здравеопазването: "Александровска болница" ще има ново ръководство

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев коментира санкциите на САЩ (ОБЗОР)
Президентът Румен Радев коментира санкциите на САЩ (ОБЗОР)
Над 1,5 млн. евро са щетите след взривовете в завод за боеприпаси в Сърбия
Над 1,5 млн. евро са щетите след взривовете в завод за боеприпаси в Сърбия