НОВИНИ

Спасиха ранен Царски орел в Бургаско

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 04.06.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Една от най-застрашените птици на Земята - Царският орел, беше спасена в района на Бургаско. Овчар от Карнобат намира рядката птица на пътя, а ветеринари от Бургас по спешност взели орела за лечение.

Царският орел е една от 28-те изключително редки птици. Вчера пастир случайно го открива да бедства в района на сметището край Карнобат.

"Това, което предполагаме, че се е случило, е, че или се е ударил в електрически стълб, или е удар от кола. Вчера беше приет в тежко здравословно състояние, не можеше да се изправи, главата беше клюмнала, почти не реагираше по никакъв начин", заяви Кристина Николова, асистент във ветеринарна клиника.

Ветеринарите за пръв път се сблъскват с този рядък вид птица, но правят всичко по силите си, за да я стабилизират.

"Моментното състояние на птицата е значително по-стабилно от това, в което пристигна при нас след получаването на сигнала. Птицата е с политравматизъм и с травми по цялото тяло, най-вече по крилете. Зеничните ѝ реакции също бяха забавени, но днес птицата е значително по-стабилна", допълни д-р ветеринарният лекар Светослав Янев.

България е една от малкото държави в Европа, в които Царският орел гнезди. От дружеството за защита на птиците следят този вид от 1990 година.

"В страната има над 30 двойки гнездящи от този вид и наблюдаваме в последните години стабилно и дори леко увеличаващи се популации на вида. За жалост този вид супер много страда в България от смъртност при електрическите стълбове. Често ги удря високото напрежение или се блъскат в жици. Има и много случаи на отравяне на птици, особено последните години, както и обстрелване на такива животни", добави Владимир Младенов от Българско дружество за защита на птиците.

Днес пострадалият орел бе транспортиран от екип на екоинспекцията до Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Минути след това при ветеринарите пристигна и друга птица в беда. Д-р Светослав Янев и неговата колежка приемат за дълг да помагат на дивите животни.

"Намерихме малко врабче и в Бургас сме късметлии, защото имаме тези двама прекрасни млади лекари, които ни помагат с дивите животни, за които ние знаем много малко и не умеем да се грижим за тях. Винаги са насреща, дори извън работно време се е случвало", разказа Лилия Стоянова.

Кученцето Йоли също е сред спасените от ветеринарите бездомни животни. То вече е добре и му се търси осиновител. Специалистите съветват какво да правим, ако намерим диво животно в беда.

"Първото, което трябва да се направи, е да се свържем с човек, който разбира от диви животни. Редица са примерите, които можем да дадем, когато хора са намерили лястовици, бързолети и, въпреки че са насекомоядни птици, започват да се хранят със зеленчуци, с плодове, с котешка или кучешка храна, което е абсолютно противопоказно и може да влоши състоянието на животното", каза още Кристина Николова, асистент във ветеринарна клиника.

Двамата ветеринари няколко пъти дори са рискували живота си, докато опитват да спасят животно в беда.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър назначи нови шефове на "Александровска"
Здравният министър назначи нови шефове на "Александровска"
Поставят симулатор за машинно гласуване в заведение в Горна Оряховица
Поставят симулатор за машинно гласуване в заведение в Горна Оряховица