НОВИНИ

Старите гори на България спечелиха вота на европейските граждани в наградите на ЕК "Натура 2000"

старите гори българия спечелиха вота европейските граждани наградите натура 2000
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:13, 15.10.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Българските стари гори получиха заслужено отличие, като спечелиха вота на европейските граждани за забележителни достижения в управлението и опазването по "Натура 2000“ – мрежата на ЕС от защитени природни обекти. Това бе обявено днес на онлайн церемония по награждаването на отличените страни. България се състезава с 27 финалисти от 79 допуснати за участие кандидатури, получени от всички страни на общността и Обединеното кралство.

"Това е признание за положените дългогодишни усилия на лесовъдите в нашата страна и достойна оценка на общата съвместна работа на Изпълнителна агенция по горите и природозащитните организации за подсилване значението на обществените и екологични функции на горите. Един процес, започнал преди около 100 години с обявяването на първите резервати в България, днес намира изражение в съвременните политики и практики по консервация и опазване на вековните гори“, каза д-р инж. Ценко Ценов, зам. изпълнителен директор на ИАГ по време на събитието.

Гласовете на европейските граждани са показател за важността на положените от нас усилия в посока на опазване на едни от най-ценните местообитания на територията на Европа.

Процесът за законовата защита на вековните гори стартира през 2016 г. с обособяването на 110 000 ха държавни гори за „Гори във фаза на старост“ в Натура 2000, което практически означава удвояване на съществуващите в страната резервати.

Обособяването на такива територии се осъществява в един широк контекст на природосъобразно горско стопанство, формиран от съвременната горска политика на България. Основен акцент в тази политика е адаптивно управление на горите едновременно към климатичните промени и съвременните икономически и социални потребности.

Това определя управлението на този ресурс като изключително важна и отговорна задача, поверена на лесовъдите, а настоящата награда като оценка на техния стремеж за промяна в разбирането за стопанисване и управление на горите.

На церемонията присъстваха д-р инж. Ценко Ценов, експерти от Изпълнителна агенция по горите, Веселина Карвъкова и Нели Дончева от WWF България; Тома Белев - Асоциация на парковете в България; Андрей Ковачев - Сдружение за дива природа, Балкани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24-часова стачка в Гърция анулира стотици полети
24-часова стачка в Гърция анулира стотици полети
Германия затяга мерките. Рекорден брой нови случаи на COVID-19 за денонощие
Германия затяга мерките. Рекорден брой нови случаи на COVID-19 за денонощие