НОВИНИ

Старшата акушерка в "Шейново" е понижена заради случая с разменените бебета

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 10.01.2023 (обновена)
5002
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Още в петък са наложени дисциплинарни наказания на трима служители от "Шейново", като старшата акушерка е отстранена от позицията и вече е понижена в длъжност. Това заяви изпълнителният директор на болницата д-р Румен Велев на брифинг по повод случая с разменени бебета.

"Сега мога да коментирам доклада, който получихме в петък от Медицински одит. Този доклад не беше изненада за нас, много от нещата съвпаднаха с нашата вътрешна проверка - да установим как е станала самата размяна на бебетата, кои хора евентуално са имали пропуск или вина".

Наказват главната акушерка, старшата акушерка и шефката на неонатологията в "Шейново" за разменените бебета

Вече се прилага двойна проверка при изписването на бебета от "Шейново".

"Става дума за фиша, който ние използваме, стандартен образец от МЗ, в който при изписването ние пишем кой е предал бебето на майката и той се разписва, а срещу него се разписва майката. Там въвеждаме две допълнения - че освен акушерката, която дава бебето, там ще се разписва още един служител - най-вероятно или дежурна акушерка, ако е извън работно време, или старша или главна акушерка, ако това е в рамките на работното време. Тоест, ще имаме двойна проверка", обясни той.

Велев не е в контакт със семействата, но се е срещнал с адвокатите им. Постигнато е съгласие, че най-важното е максимално бързо децата да се върнат на биологичните си родители.

"Не мога да ви кажа точно каква е процедурата, това е юридически казус, но така или иначе те изразиха увереност, че работят в тази насока и се надяват това да стане час по-скоро".

Вижте целия брифинг тук

Още преди заключенията на агенция "Медицински надзор" са преразгледани всички протоколи и стандартни процедури за пътя на бебето от неговото раждане до неговото изписване, обясни още д-р Велев.

"Започнахме да преработваме тези стандарти не защото имаме пропуски в тях, а за да можем да изградим много по-ясни и точни взаимовръзки, за да няма никаква възможност за пропуски и грешки", посочи той.

Проверката на "Медицински надзор": Недостатъчен контрол на различни нива е довел до размяната на бебета в "Шейново"

Разпитани са много служители на болницата, но от случая е минало много време, каза още директорът.

"Голяма част от хората не си спомнят този случай, защото това е една текуща дейност за нашата болница. Всички го премисляме, но пряко някой да е дошъл и да е казал "аз съм виновен" няма, защото просто това няма как да се случи. Казах го и преди - това е някакъв низ от случайности, довели до този нелеп инцидент".

Вчера изпълнителният директор на Агенция "Медицински надзор" проф. д-р Росен Коларов съобщи, че неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нещо, което е довело до размяната на бебетата в "Шейново". При проверката на агенцията са констатирани нарушения на поне четири текста от медицинския стандарт по неонатология.

В констативния протокол с резултатите от извършената проверка са отразени пропуски, неточности и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, поради което ще бъдат образувани актове за административни нарушения. Дадени са и задължителни предписания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на БДЖ: До няколко дни движението на влаковете между България и Сърбия би трябвало да бъде възстановено
Шефът на БДЖ: До няколко дни движението на влаковете между България и Сърбия би трябвало да бъде възстановено
Бургас на прага на грипна епидемия
Бургас на прага на грипна епидемия