НОВИНИ

Бургас на прага на грипна епидемия

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
07:39, 10.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Ръст на болните от грип в Бургаско. Регионът е на прага на грипна епидемия. На извънредно заседание Областният кризисен щаб трябва да реши дали да обяви ваканция за учениците.

30 деца са настанени в отделенията на болницата в Бургас. Капацитетът е запълнен почти на 100%, но засега пациенти няма да бъдат връщани. През кабинетите в медицинския център на болницата само за седмица са преминали близо 350 пациенти, 70 на сто от тях са деца. Това е наложило да бъде осигурен още един педиатър, за да не се връщат пациенти.

Ще има ли онлайн обучение по време на грипна ваканция?

Очаква се Кризисният щаб в Бургас най-вероятно да обяви грипна епидемия и съответно ваканция за учениците. Ако бъде обявена грипна епидемия, тя ще трае 1 седмица. След това здравните власти ще анализират данните от заболеваемостта и ще решат дали тя да бъде удължена или прекратена.

Д-р Мирослава Киселкова, РЗИ - Бургас: "От началото на 2023 г. се наблюдава повишаване на случаите на остри респираторни заболявания и грип. Анализът показва, че сме в предепидемичен период. Изготвя се доклад към областната управа, за да се направи предложение за обявяване на грипна епидемия в региона. За седмицата 2-8 януари болните са 383. В епидемия се влиза, когато случаите станат 467. Най-висока е заболеваемостта при децата от 0 до 4 години, следват децата от 5 до 19 години, а най-малко е заболеваемостта във възрастовата група от 30 до 64 години. Така, че при децата е най-висока заболеваемостта. Предлагаме спиране на децата от училище, но тази мярка би била ефективна, ако тези деца наистина си останат вкъщи, а не се събират на друго място, за да може пак да се обменя вирусът".

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старшата акушерка в "Шейново" е понижена заради случая с разменените бебета
Старшата акушерка в "Шейново" е понижена заради случая с разменените бебета
Подпалиха фабрика в габровското село Враниловци
Подпалиха фабрика в габровското село Враниловци