НОВИНИ

Над 1500 души са задържани след щурма срещу сградите на властта в Бразилия

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:42, 10.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Бразилия, привържениците на сегашния президент Лула да Силва отговориха на щурма срещу сградите на властта, с масови демонстрации. Продължават арестите на участници в атаките срещу Конгреса, Върховният съд и президентския дворец. Вече са задържани над 1500 души.

Улиците на Бразилия отново са залети от протестиращи, но този път в защита на демокрацията. Така симпатизантите на сегашния президент определят протестите си.

- Това е най-лошият момент в нашата история от идването на диктатурата през 1964 година. Всички бяха ужасени от това, което се случи в Конгреса. Нашият отговор е да окупираме улиците. Трябва да подкрепим властта.

Най-масов протестът беше в Сао Пауло. Протестиращите настояха бившият президент да бъде вкаран в затвора.

- Това беше опит за преврат и се надявам, че законът ще бъде приложен с еднаква сила към всички.

Жаир Болсонаро е приет в болница във Флорида

Болсонаро може да бъде екстрадиран от Съединените щати само при криминална проява, обясниха властите в Бразилия. От Вашингтон съобщиха, че засега нямат официално запитване от бразилските власти за визовия статут на бившия бразилски президент. Той пристигна там в края на миналата година, два дни преди да изтече мандата му.

Снощи Болсонаро е бил приет в болница във Флорида, заради болки в корема. Съпругата му съобщи, че състоянието му не е тревожно. Бившият президент продължава да отрича, че има нещо общо с действията на привържениците си.

Протестите в Бразилия върнаха спомена за щурма на Капитолия (Снимки)

Появяват се все повече доказателства, че полицията е знаела за готвения щурм, но силите за сигурност не са направили нищо, за да го предотвратят.

Бруна Сантуш, директор на Изследователски център "Удроу Уилсън", Бразилия: "Силите за сигурност можеха да спрат нахлуването в сградите, но те предпочетоха да си затворят очите. От снимките се вижда как полицаи оставят протестиращи да влязат в сградите".

Губернаторът на столичния окръг е отстранен от власт за 90 дни. Обвиненията срещу него са, че е имал възможност да предотврати щурма, но останал безучастен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неуспешна мисия: Изстрелването на орбитална ракета от Великобритания се провали
Неуспешна мисия: Изстрелването на орбитална ракета от Великобритания се провали
230 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие
230 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие