НОВИНИ

Специална прожекция на филма "Адаптация" в София по случай 100 години от рождението на Въло Радев

Айше Сали
от Айше Сали
21:18, 09.01.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Честваме 100-годишнината от рождението на големия български режисьор, оператор и сценарист Въло Радев.

Той си отиде през 2001 година на 78 години, но остави изключително наследство в българското кино - "Крадецът на праскови", "Цар и генерал", "Най-дългата нощ", "Черните ангели", "Корените на изгряващото слънце", "Осъдени души" и много други. Тази вечер в кино "Одеон" почитатели и приятели си спомниха за него с прожекция на филма "Адаптация".

Въло Радев превръща едни от най-красивите български романи и разкази в едни от най-красивите филми. Режисьорският му дебют идва с "Крадецът на праскови". Продължава да пише историята на българското кино с "Осъдени души" и "Адаптация".

"Въло Радев е човек, който успяваше да накара всеки един от нас да се чувства единствен в света - най-обичан и любим", каза актрисата Ели Скорчева.

"Въло се оказа, че е един много съвременен, гениален и талантлив режисьор, а темата на "Адаптация", независимо, че е заснет много отдавна, се оказа, че е много атрактивна и сега. А за Въло какво да кажа - много трудно се работи с режисьор, който е и оператор. Само си представете "Тютюн", той е буквар и за оператори", посочи операторът на "Адаптация" Христо Тотев.

Приживе Въло Радев пише, че едно от най-силните човешки чувства е тъгата. Виждаме я в очите и на Невена Коканова, и на Ели Скорчева, и на Едип Далай.

"Той мисля, че съчувстваше на всичките си герои - и лошите, и добрите. Винаги ми казваше, че човек, за да бъде добър режисьор или добър писател, трябва да има житейски опит", сподели Радина Вълова, внучка на Въло Радев.

Тревогите на неговите герои са до болка познати и днес, а песните от неговите филми продължават да звучат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канада купува 88 изтребителя Ф-35 от САЩ
Канада купува 88 изтребителя Ф-35 от САЩ
Жаир Болсонаро е приет в болница във Флорида
Жаир Болсонаро е приет в болница във Флорида