НОВИНИ

Загиналият след полет над Мусала парапланерист е сред най-опитните у нас

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:53, 09.01.2023
55596
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Смъртта на парапланерист след полет над Мусала отново изведе на преден план познатия въпрос - ако имахме медицински хеликоптери, можеше ли този трагичен случай да бъде избегнат?

Почина парапланеристът, пострадал на връх Мусала

Парапланерисът Тома Стоичков, който загина вчера, след като близо 3 часа чакаше военен хеликоптер, е бил един от най-перспективните ни пилоти, коментират негови колеги в този спорт. Той е бил и победителят в първото състезание по прелети в Банско. Днес приятелите му търсят отговорът на най-важния въпрос - кога държавата ще осигури бърза помощ в планините.

В последния си полет Тома Стоичков е имал добра видимост, а времето е било спокойно, показват кадри на друг парапланерист, с когото излетели заедно над Рила. Първите думи, които казват за него приятелите му, си приличат.

"Най-усмихнатият парапланерист", казва Калин Костадинов.

"На всеки винаги е помагал, никога не ме е предавал в нищо и съм щастлив, че съм го познавал", добави Георги Джолев, шампион по парапланеризъм.

Стоичков е бил и достатъчно опитен - с над 500 часа във въздуха.

"Според очевидци, които са били горе на върха, когато са го видяли при инцидента, е загубил контрол върху крилото си и в опит да го оправи, да излети отново, не е могъл, височината е била много ниска. Това е свободно падане надолу. Това, което е станало при него е, че го е поело с много голяма сила и го е завъртяло и може би със сила го е ударило в стената, защото иначе няма начин да си счупи и двата крака така", казва Калин Костадинов.

БНТ: Вие смятате ли, че това може да е една от причините за този трагичен инцидент - някакъв поет риск?

Калин Костадинов: Не, не. И този полет, който се е опитал да реализира сега във фаталния ден, го е правил много пъти, дори надвишавайки много повече разстоянието.

Георги Джолев: Дори като сме участвали в състезания той не е обичал да лети с голяма скорост, а да бъде по-предпазлив и умееше доста добре да оценява условията и да пази себе си.

Химера или реалност - кога в България ще има спешна помощ по въздуха?

Около 3 часа минават, докато военен хеликоптер е изпратен към Тома. Калин също е падал. С разликата, че го е спасил медицински хеликоптер.

"Мен са ме изваждали от 2900 м. в Пиринеите. За 35 минути хеликоптерът дойде и на 45-тата минута бях в медицински център", обясни той.

Такъв медицински хеликоптер у нас продължава да се обещава. Но парапланеристите все по-настоятелно задават въпроса кога и в България ще има такъв хеликоптер.

"Ние не можем да направим едно свестно състезание в световен мащаб, тъй като ако стане някакъв инцидент като този с Томи - ние не можем да му предложим ефикасна помощ", обясни Костадинов.

Чаканият хеликоптер може да дойде най-рано в края на тази година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният Спартак Плевен се раздели и с капитана си Димитър Маринчешки
Баскетболният Спартак Плевен се раздели и с капитана си Димитър Маринчешки
Заради недостига на лекарства - внасят извънредно антибиотици
Заради недостига на лекарства - внасят извънредно антибиотици