НОВИНИ

Химера или реалност - кога в България ще има спешна помощ по въздуха?

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 07.01.2023
Чете се за: 09:07 мин.
Общество
Слушай новината

Кога България ще има спешна помощ по въздух и закон за доброволчеството? Тези въпроси отново са на дневен ред след като планинските спасители проведоха 14 акции за 14 дни в Рила и Пирин.

Десетки часове доброволци към Планинската спасителна служба носеха на ръце пострадали и загинали заради липсата на медицински хеликоптер. И докато липсва държавно решение все по-често в планината се налага да помагат доброволно и частни летателни машини.

Рискови операции и опасни терени - през това преминават повече от 100 планински спасители в Рила и Пирин единствено в името на това да спасят живот.

"Здравейте, приятели, какво е да си планински спасител?! Ами това е, виждате ли нещо в момента? Почти не, нали? В момента се намирам над Рилския манастир, над горския пояс. Тече акция по изваждане от трудна ситуация на турист с проблем в крак", разказва един от спасителите по време на среднощна акция.

Намериха тялото на изчезналия в Пирин турист, открит е и още един мъж - чужд гражданин

"Това са хора с огромни сърца с огромен опит. Доброволци - подчертавам, че те не взимат заплащане за това, за което аз лично им благодаря и се гордея, че съм част от този екип", казва Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към БЧК.

Смъртта на двама души и спасяването на други 14 от стръмните склонове на Рила и Пирин през последните две седмици отново повдигнаха редица въпроси около работата на доброволците в планината. Системата за въздушно спасяване си остава едновременно болка и мечта за Планинската спасителна служба. Законът за доброволчеството пък от години е само добро пожелание.

"Едва ли не планинските спасители се молят и се унижават, било то пред държава, било то пред военни, било то за хеликоптер, било то за връзка с мобилните оператори за установяване на местоположение. Ние се унижаваме и се молим да работим и да помагаме на хората и да ги спасяваме", казва Мартин Джокин, ПСС - отряд Дупница.

Всички се питат докога ще продължаваме така, казва и Ивайло Валеов от ПСС - Банско.

"2 трупа има и 40 човека си рискуват живота в този терен. В 21-ви век живеем. 2023 година сме вече. Мисля, че сме единствената държава, в която няма помощ от въздуха", допълва той.

Нова акция в Пирин: Планински спасители помагат на пострадал турист

Химера или реалност? Ще има ли специализирани хеликоптери за въздушно спасяване и кога? Въпроси, които стоят без отговор вече години. През юли миналата година здравното министерство обяви обществена поръчка за закупуване на 6 въздушни линейки.

Четири месеца по-късно обаче служебният здравен министър прекрати процедурата, защото предложената цена не отговаря на изискванията. Преди дни стана ясно че вече има обявена нова поръчка.

"В момента процедурата за така наречения "сух лизинг" е в ход, 16 януари е срокът за подаване на оферти. Надяваме се да има такива оферти и България да може да осигури в близките месеци хеликоптер, за да може да започне тази дейност. Ще се постараем в най-кратки срокове да приключим процедурата по оценка и да имаме избран доставчик", заяви служебният министър на транспорта Христо Алексиев.

"Постигнем ли го до края на годината - да дойде един хеликоптер и в следващите 4 - 5 години да подсигурим още повече такива летателни апарати, с които да постигаме златния първи час и въздушна помощ, това много ще помогне на здравеопазването", коментира и здравният министър д-р Асен Меджидиев.

А докато хеликоптерът стане факт, всичко остава в ръцете на спасителите. Без държавно решение все по-често в планината за въздушно спасяване се налага да помагат доброволно и частни летателни машини.

А последния случай е от преди дни, когато Мариян Бoновски помага със своя хеликоптер за транспортирането на пострадал в Пирин.

"Единственото нещо, което мога да кажа в случая е, че това момче имаше късмет, че изпълних гражданския си дълг, както всеки един трябва да го прави", сподели той.

Все по-остра е нуждата от спасителни хеликоптери

Друг проблем при акциите в планината също стои нерешен. Липсва система, която да позволява на спасителите бързо да успеят да локализират по телефона му бедстващ човек.

"Ние нямаме достъп до тази система, доколкото знам, там трябва да се разрешава от полиция, от прокуратура. Няма как да влезем в акаунтите на тези телефони, това го решават на ниво ПСС централата в София. Даже имаше случай на Витоша миналата година, доколкото знам, през неговия акаунт на в Гугъл през Швейцария го локализираха и намериха човека", обясни Божидар Джокин от ПСС - Дупница.

Вече 25 години българското общество очаква и закон за доброволчеството. На няколко пъти са внасяни законопроекти, но не се стига до тяхното окончателно гласуване. Последния е от март 2022 г., но в правната комисия той е отхвърлен с мотив че е твърде общ.

"Действащото законодателство съдържа регламентация по отношение на доброволците, които членуват в доброволни формирования. Тези доброволни формирования се създават към общините, но извън обхвата на това законодателство остават всички доброволци, които полагат такава дейност. Например това са част от доброволците към БЧК. Всички станахме свидетели на случая със Сашко, на наводнението в Карловско и колко много българи се отзоваха и решеха да помогнат като доброволци, но за съжаление те срещнаха и трудности със своите работодатели най-често, тъй като се наложи отсъствие от работа. Няма закон в момента, който да ги защитава", обясни Николета Лазарова, адвокат и преподавател по право в ЮЗУ "Н. Рилски".

Това е голям проблем и да редовните доброволци, които няма как да излязат на терен, когато са на работа, допълва Божидар Джокин.

"В част от държавите се предвижда заплащане на обезщетения за разходите, които доброволците правят при извършване на такива доброволчески дейности. Предвиждат се данъчни облекчения, предвижда се времето да се зачита за трудов, за осигурителен стаж, предвиждат се застраховки за тези доброволци", обясни Николета Лазарова.

"За тези хора трябва да се помисли. Не може така да върви до безкрай, защото някой не афишира проблема. Трябва някой сериозно да обърне внимание и да реши нещата за хората, които влизат в тези опасни участъци и рискуват собствения си живот. Тази работа не е по-безопасна от тази на пожарникарите, на полицаите, и на всички тези рискови професии в държавата така че да се неглижира", заяви Стойчо Баненски, заместник-кмет на Банско и доброволец м ПСС.

И докато ангелите на планината, както често наричат планинските спасители, чакат да получат защита от закона и решение на казуса с медицинските хеликоптери, туристите и инцидентите в планината не спират.

Вижте още в репортажа

Автор: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Илич: Пожелавам си всички да сме здрави и да влезем в борбата за титлата напълно готови (ВИДЕО)
Саша Илич: Пожелавам си всички да сме здрави и да влезем в борбата за титлата напълно готови (ВИДЕО)
Късен гол на Данило донесе ценни три точки на Ювентус срещу Удинезе
Късен гол на Данило донесе ценни три точки на Ювентус срещу Удинезе