НОВИНИ

Украйна посрещна Рождество под обстрели

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:32, 07.01.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Православните християни в Украйна, Русия и няколко други държави празнуват днес Коледа по стар стил. С рождественската литургия в катедралния храм "Успение Богородично" на Киево-Печорската лавра отбелязаха празника за първи път откакто Православната църква на Украйна прекъсна отношения с Московската патриаршия.

Бъдни вечер по време на война: Спазва ли се примирието в Украйна?

Още в първите часове на обявеното от Русия 36-часово примирие в няколко части на Украйна отново имаше сражения.

"Господи, градът ни беше толкова красив. Навсякъде имаше рози, цветя", казва Олга Василевна, жителка на Бахмут. Докато говори, зад гърба ѝ започват обстрели.

Така започна утрото на Рождество в Бахмут. В полунощ в петък Владимир Путин едностранно нареди на руските войски да спрат обстрела за 36 часа, докато приключат коледните празници. Но примирието се оказа крехко. Обстрел е имало още в Херсонска и Харковска област. Руското министерство на отбраната е категорично, че Москва спазва прекратяването на огъня.

"Руските сили спазват обявеното примирие, но режимът в Киев продължава да нанася артилерийски обстрел срещу цивилни и позиции на нашата армия. Нашите войски отвърнаха на огъня и взеха надмощие", заяви Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

Зеленски: Руснаците искат да използват Коледа като прикритие

В празничното си обръщение, украинският президент Володимир Зеленски благодари на сънародниците си, че са по-обединени отвсякога.

"Живеем в необичайни времена и такива са и празниците ни. Трябва да нарушим някои традиции, за да опазим други. На празници не бива да носим тъмни или стари дрехи, за да предпазим дома си от беди. Но бедите дойдоха в дома ни на 24 февруари. Вече не носим белите си дрехи, а се борим срещу тъмни сили. Казват, че гостите трябва винаги да се посрещат с грижа и внимание. Гостите, но не и окупаторите. Казват, че не бива да се шие, но ние зашиваме своите униформи и бронежилетки, за да се борим със злото", коментира Зеленски.

Месеци след като прекъсна отношения с Московската патриаршия и за първи път от 300 години, новата Православна църква на Украйна отслужи Рождественска литургия в катедралния храм "Успение Богородично" на Киево-Печорската лавра. Манастирът е построен през 11-и век и е най-значимият за вярващите в страната.

Снимки: БНТ, БГНЕС

От своя страна руският патриарх Кирил, който открито подкрепя войната в Украйна, обвини Киев, че сее раздор между православните християни.

"Вярваме, че всички тези дяволски изкушения ще отминат. А след време мнозина ще си спомнят за тези жалки опити да се съсипе каноничната православна църква в Украйна с ирония или просто с усмивка", каза той.

За първи път от няколко години руският президент Путин посрещна Рождество не както обикновено - на публична служба сред хиляди вярващи, а сам - в катедралата "Благовещение" в двора на Кремъл.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предстои грипна вълна в края на месеца - кои са най-честите симптоми?
Предстои грипна вълна в края на месеца - кои са най-честите симптоми?
Убитият с газов пистолет мъж в Пловдив е застрелян от приятелката си, тя е задържана
Убитият с газов пистолет мъж в Пловдив е застрелян от приятелката си, тя е задържана