НОВИНИ

Още не е ясно кога разменените бебета в София ще бъдат върнати на биологичните си родители

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:03, 07.01.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

След случая с разменените бебета от болница "Шейново" обмислят нови механизми за контрол. Това заяви за "По света и у нас" директорът на болницата д-р Румен Велев.

За размяната се разбра за пръв път през декември, след като два месеца след раждането една от майките направи ДНК тест заради съмнение, че детето, което отглежда, не е нейно. Проверка на прокуратурата установи, че бебетата са разменени след объркване на гривните на майките. И докато от болницата обмислят затягане на контрола, все още не е ясно кога те ще се върнат при биологичните си родители.

До седмица трябва да стане ясно дали в болница "Шейново" може да се внедри нова система, която да отстрани възможността от субективна грешка при изписване на новородени бебета. Системата трябва да генерира автоматично специални гривни с баркодове.

От ръководството на болницата заявиха за "По света и у нас", че въвеждат по-строг контрол при изписване, който ще изисква двоен подпис.

"Ще караме майките, които досега са се разписвали за бебето и са писали само пола, собственоръчно да надписват на този документ номера на гривничката на бебето. Тоест да имаме контрол и от страна на майката. Не само наш", посочи д-р Румен Велев - изпълнителен директор на Втора САГБАЛ "Шейново".

Той увери, че ще има наказани за размяната на двете бебета, след като са готови окончателните резултати от наложената проверка.

"Все още чакаме проверката от одита, от общината. Това, което ние си направихме като проверка е това, което стана общоизвестно, че в крайна сметка е станала една неволна размяна. Не може да си я обясним как точно се случила. Най-важно е да стане размяната. Надяваме се час по-скоро този процес да приключи", заяви д-р Велев.

Специално: Как се прави ДНК тест и колко надежден е резултатът?

Колко време ще отнеме процедурата все още не е ясно. Двете разменени бебета засега остават в семействата, където се намират. Според юристи независимо от това дали двете майки са съгласни доброволно да разменят децата, казусът трябва да се реши в съда.

"Доброволно споразумение биологичните родители на детето не могат да постигнат по този начин и това споразумение да породи съответните правни последици", каза адвокат Людмил Рангелов.

За да се върнат децата при биологичните им родители, майката, която първа е разбрала, че детето не е нейното, трябва да заведе два иска за оспорване и установяване на произход. Причината - всяко от децата има издадено удостоверение за раждане, в което родителите не съответстват на биологичните.

Според юристи има вероятност в хода на делото магистратите да назначат нови ДНК изследвания. Съответно същата процедура трябва да се проведе и за второто дете. При евентуален отказ на една от двете майки да върне бебето, съществува и правно решение.

"Ако се случи това, тогава вече трябва да приключи делото за установяване и оспорване на произход и тогава детето на тази майка, която не желае да го даде на истинската майка, може да ѝ бъде принудително отнето", посочи адвокат Людмил Рангелов.

По случая започнаха проверки на РЗИ, Столична община, агенция "Медицински надзор", като засега няма данни, които да водят към версията за умишлена размяна. Ако бъде доказана такава то предвиденото наказание е затвор до 2 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убитият с газов пистолет мъж в Пловдив е застрелян от приятелката си, тя е задържана
Убитият с газов пистолет мъж в Пловдив е застрелян от приятелката си, тя е задържана
Академик Пловдив откри новата година с домакински успех срещу Ямбол
Академик Пловдив откри новата година с домакински успех срещу Ямбол