НОВИНИ

Даниел Лорер: ДБ имат най-голям шанс с третия мандат и ако го получат, вероятно ще ги подкрепим

bnt avatar logo
от БНТ
18:21, 07.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Струва ми се, че "Демократична България" е партията, която има най-голям шанс да събере някакво управляващо мнозинство около себе си с третия мандат. Това коментира в "Говори сега" депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.

"Ако президентството смята да даде някакъв шанс на България за трети път, да го направи именно с тях", каза той.

Макар ПП да има по-центристка позиция от ДБ, двете формации работят добре заедно и ако те получат мандата, има много голям шанс ПП да ги подкрепят, посочи депутатът. Не изключи ГЕРБ също да ги подкрепят.

"Но те самите в този случай би трябвало да си направят равносметка - искат ли да има контрол върху главния прокурор? Знаете, че сенатор от САЩ наскоро каза, че нашият главен прокурор работи против сигурността както на Европа, така и на НАТО. Подкрепа от ГЕРБ за мандата на ДБ ще означава и подкрепа за една изключително сериозна антикорупционна програма".

Нашата мисия с втория мандат беше да установим какво е наистина важно за България, но се оказа, че в българския парламент няма разбиране и желание за разговор, каза още Лорер.

"Практиката да говорим на висок тон от трибуната на парламента не помага за бъдещето на България. С втория мандат стана ясно коя е основната разделителна линия - кой гледа напред и кой гледа назад - кой иска да си раздаваме министерски постове и не сяда на масата"

Депутатите отхвърлиха декларацията с приоритети на "Продължаваме Промяната"

За ПП е важно да има поемане на отговорност за 12-те години, през които България е била в застой и е станала символ на корупцията, коментира Лорер. През тези 12 години на власт беше ГЕРБ и е редно те да поемат поне някаква отговорност, допълни той.

Въпреки разногласията депутатите са успели да се обединят около някои добри промени като казуса с "Лукойл", посочи още Лорер. Той вярва, че в оставащите седмици на парламента някои от законите по Плана за възстановяване също ще бъдат гласувани.

След скандал Народното събрание прие доклада "Джемкорп"

От доклада за "Джемкорп" става ясно, че първите контакти на консорциума са били с президентството, откъдето са тръгнали и към Министерството на енергетиката, посочи Даниел Лорер.

"Моите наблюдения от дискусията бяха, че дори част от депутатите от ГЕРБ изпитваха известен срам от начина, по който техните колеги поднасят един безпредметен доклад. Още първата дума на доклада каза ясно, че това е меморандум, който е необвързващ."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров и Гергана Топалова отпаднаха на старта на квалификациите в Оукланд и Хобарт
Александър Лазаров и Гергана Топалова отпаднаха на старта на квалификациите в Оукланд и Хобарт
Марко Одермат триумфира на домашната сцена в Аделбоденм
Марко Одермат триумфира на домашната сцена в Аделбоденм