НОВИНИ

Старт на 135-ата академична година в Софийския университет (Снимки)

старт 135 ата академична година софийския университет снимки
bnt avatar logo
от БНТ
14:48, 02.10.2023
Чете се за: 04:22 мин.
Галерия
Слушай новината

Софийският университет "Св. Климент Охридски" откри 135-ата си академичната година с празнично шествие на студенти и преподаватели, което тръгна от Ректората и стигна до катедралния храм "Св. Александър Невски". Слово произнесе ректорът на университета Анастас Герджиков.

"Дълбоко вярвам, че през следващите пет години Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще влезе в групата на първите 500 университета в поне една от трите големи международни класации", каза проф. Анастас Герджиков.

Алма матер е най-старият български университет, открит през 1888 г., когато само 15% от българите са грамотни. Тогава в учебното заведение започват работа седем преподаватели, възпитаници и доктори на престижни университети в Лайпциг, Женева, Виена, Йена и Париж. Това става възможно благодарение на дарителите Христо и Евлогий Георгиеви, които даряват място от 10 200 квадратни метра и 6 800 000 златни лева за построяване на сграда и издръжка на висшето училище, припомни ректорът.

Празнично шествие ще отбележи 135-годишнината на Софийския университет

Той подчерта, че днес Софийският университет е най-големият и престижен изследователски университет в страната, който обхваща 16 факултета и три департамента, музеи, втората по големина библиотека след Националната, стотици лаборатории, центрове и звена. Известните възпитаници на СУ са много - от Йордан Йовков и Димчо Дебелянов, до Цветан Тодоров, Борис Христов и президентите - Стоянов и Първанов.

"Наши почетни доктори са личности, като Иван Вазов, Никола Тесла, Фредерик и Ирен Жолио-Кюри, Дмитрий Лихачов, Умберто Еко, Пол Рикьор, Жак Дерида, патриарх Неофит, политици, като Хелмут Кол и Михаил Горбачов, и няколко нобелови лауреати", каза проф. Герджиков.

Университетът предлага висше образование в 120 специалности в образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" след средно образование, и в над 400 магистърски програми.

"Постоянно обновяваме учебните планове и програми, влизаме в партньорски отношения с бизнеса, с други университети и научни организации. Стотици хиляди са възпитаниците на СУ, близо 20 000 се образоват в него и днес", каза ректорът.

Проф. Анастас Герджиков отправи призив за завръщане към реформата във висшето образование, осъществявана в последните повече от 10 години, която, по думите му, е спряла в последните 5 години.

Герджиков съобщи, че от Алма Матер са изпратили писмо с няколко искания до премиера Николай Денков:

"Едното от тях е свързано със Софийския университет с една сграда, която ни беше отнета на три пъти наистина, много несправедливо. Ние не искаме пари. Искаме справедливо разпределение на субсидията. Искаме подкрепа за това чуждестранните студенти да не бъдат спирани. Тук не става дума за ултиматуми. Ние искаме няколко много разумни неща, синдикални искания, които ние подкрепяме. Те са за това в Бюджет 2024 година да има сериозна сума за висше образование, а не както сега - нула процента ръст, защото това е в нарушение на някои нормативни документи. 20% е изискването на един от нормативните документи, които споменах, ежегоден ръст 20%".

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кремъл: Европейските ограничения за влизане на автомобили с руски номера са абсурдни
Кремъл: Европейските ограничения за влизане на автомобили с руски номера са абсурдни
Нинова: Ситуацията с протестите на енергетиците се влошава
Нинова: Ситуацията с протестите на енергетиците се влошава