НОВИНИ

Стефани Фрапар за пета поредна година беше определена за най-добър футболен съдия при дамите

стефани фрапар пета поредна година беше определена добър футболен съдия дамите
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 06.01.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Французойката Стефани Фрапар беше определена за най-добрият футболен съдия при дамите в годишната класация на Международна федерация по футболна история и статистика (IFFHS).

40-годишната арбитърка печели класацията за пети пореден път, като през тази година родената в Льо Плеси-Бушар реферка събира 116 точки в класацията и по този начин изпреварва американката Тори Пенсо, която получи 99 пункта, а през миналата година ръководи финала на световното първенство по футбол за жени между Англия и Испания, спечелен от "Ла Фурия" с 1:0.

За Стефани Фрапар това отличие е само още едно признание в нейната кариера, която безспорно я очерта като пионер в женското футболно съдийство поради редица причини.

През април 2019-а година французойката стана първата дама, свирила мач от елитната Лига 1 в родината ѝ, а по-късно същата година тя свири и финала за Суперкупата на УЕФА между Ливърпул и Челси в Истанбул.

На следващата година Фрапар дебютира и в груповата фаза на Шампионската лига, а на Мондиал 2022 отново пренаписа историята, превръщайки се в първата жена, ръководила мач от световното първенство по футбол за мъже.

С петия си пореден триумф в класацията на IFFHS Стефани Фрапар се доближава до рекорда на италианската легенда Пиерлуиджи Колина, който цели шест пъти е печелил първото място в подреждането на Международна федерация по футболна история и статистика,

През 2023-а година пък в мъжката класация за №1 бе избран полякът Шимон Марчинияк, който събра 175 точки, изпреварвайки Даниеле Орсато от Италия и Клеман Тюрпен от Франция. Четвърти и пети са съответно английските арбитри Майкъл Оливър и Антъни Тейлър, а топ 10 допълват Франсоа Летесие (Франция), Дани Макели (Нидерландия), Вилмар Ролдан (Колумбия), Хесус Хил Мансано (Испания) и Феликс Цвайер (Германия).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще стигне ли Тръмп до избори?
Ще стигне ли Тръмп до избори?
Очаква ли се криза с боклука в столицата?
Очаква ли се криза с боклука в столицата?